Blåsigt under förmiddagen på fredagen med två gula varningar, lyder väderprognosen. Foto: Pelle Rink

Blåsigt med risk för stigande vattennivåer under fredagen

Uppdaterad
Publicerad

SMHI har utfärdat två gula varningar för starka vindbyar från sydväst och risk för översvämning i samband med den kraftiga vinden för delar av Hallands och Skånes kust. Enligt SMHI finns risk för fallande träd och påverkan på kollektivtrafiken.

En blåsig fredagsförmiddag väntas med stormbyar uppemot 28 m/s. Enligt SMHI finns risk för att träd kan falla och det är även risk för strömavbrott samt inställd kollektivtrafiken. Krösatågen mellan Halmstad och Värnamo är inställda mellan kl 04.00 – 16.00 meddelar Hallandstrafiken. Tåg mellan Varberg och Borås ställs också in från och med klockan 23:59 den 22/2 till den 23/2 samma tid. Sträckan ersätts med buss.

– Det kommer att vara blåsigt även under eftermiddagen och kvällen men inte lika illa som under förmiddagen, säger meteorolog Nils Holmqvist.

Risken för översvämningar gäller främst under fredagsmorgonen och vattenståndet kan ändras till högre eller lägre beroende på vinden.

Höjd elberedskap

Elnätsföretaget Ellevio, med en miljon kunder i Mellansverige, höjer beredskapen inför vädervarning om ett annalkande lågtryck.

Beredskapshöjningen omfattar såväl insatspersonal som driftledning och berör de flesta av Ellevios nätområden , däribland Halland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.