IQ vill inspirera till fester med smart alkoholkultur. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Bli bäst på fest med kurs i Halmstad

Publicerad

Vill du kunna anordna bra studentfester med och utan alkohol? Då kan du gå utbildningsdagen ”Bästa festen” som för första gången anordnas i Halmstad.

För att skapa en schysst miljö på länets studentfester anordnar Länsstyrelsen, i samarbete med Halmstads kommun och Högskola, utbildning i hur man anordnar bra fester både med och utan alkohol.

– Ungdomar är ofta smartare än oss vuxna, det har blivit coolt att inte dricka. Vi vill att alla ska känna sig välkomna. En riktigt bra fest ska hålla vare sig man väljer att dricka alkohol eller inte, säger Linda Wennerholm, samordnare på Länsstyrelsen i Halland.

Workshop i Halland

Det är IQ, dotterbolag till Systembolaget som verkar för en smartare alkoholkultur, som för två år sedan började arbeta med underlaget till utbildningen ”Bästa festen” tillsammans med Sveriges förenade studentkårer.

Linda Wennerholm berättar att metoden har spridit sig i landet.

– Det har blivit en väl fungerande metod och vi vill att hallänningarna också ska ha möjlighet att ta del av den, säger hon.

Stark alkoholtradition

Utbildningen anordnas under en dag där IQ håller inspirationsföreläsningar med exempel på hur man fixar bra fester. På förmiddagen kommer studenter och personal på Högskolan i Halmstad att kunna delta i utbildningen och på eftermiddagen är utbildningen i stället riktad till gymnasieelever i årskurs tre.

Karin Wallby, projektledare på IQ, kommer att föreläsa och hålla i workshop med deltagarna.

– Studentlivet är en speciell tid och vid många universitet finns det starka traditioner kopplat till alkohol. Vi vill bidra till att flytta fokus från just alkohol till upplevelsen och visa hur arrangörer inom studentlivet kan bidra till en kultur där alla känner sig trygga och välkomna. Små förändringar kan göra stor skillnad.

LÄS MER: Expertens tips: Så bryter du dina dåliga alkoholvanor

Bästa festfixartipsen

Planera festen som en föreställning

Arrangören är regissören. Vadvill du att dina gäster ska tänka och känna?

Brainstorma

Låtgärna gästerna komma med förslag på teman och jobba vidare utifråndet tema du väljer.

Gör ett körschema

Fundera ut när, var och hurnågot ska hända under festen. Vem ansvarar för det?

Våga vara galna

Våga tänka nytt och våga överraska gästerna.

Källa: bastafesten.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.