Foto: Privat / TT

Bockstensmannen på skidor

Uppdaterad
Publicerad

På med pjäxorna! Skidspåren i Åkulla utanför Varberg är klara för invigning.

I mer än 15 år har den ideella föreningen Åkulla skidallians hållit igång spåren utanför Varberg. Och under lördagen får de slutligen inviga den nya konstsnöanläggningen. 

”Skulle ju vara en katastrof”

Men det har varit en lång resa. Skidspåren hotades nämligen tidigare av nedläggning på grund av för höga ljudnivåer från snökanonerna.

– Det skulle ju vara en katastrof om 20.000 skidåkare per säsong inte skulle få fortsätta här, sa Åkulla skidallians dåvarande ordförande, Göran Björkroth, till SVT Nyheter Halland i mars förra året.

Men nya snökanoner och en ny tillverkningsplats blev räddningen och under lördagen är det alltså dags för att officiellt inviga den nya anläggningen.

– Vi har ju hållit på ett antal år innan vi kommit dit vi är nu så det känns väldigt trevligt givetvis, säger Olof Fröberg, ordförande i Åkulla skidallians.

Bockstensmannen och dragspel

Runt klockan 12:00 under lördagen är det tänkt att invigningsaktiviteterna ska dra igång.

– Det kommer att finnas dragspelare för att förhöja stämningen och så blir det mingel med grillkorv och varma drycker, säger Olof Fröberg

Förutom ovannämnde aktiviteter så kommer också pulkabacken stå redo och så lovar Olof Fröberg att Bockstensmannen dyker upp.

– Han kommer komma utskidande ur skogen.

Räknar med 500

Kultur- och fritidsnämndens ordförande Christofer Bergenblock (C) är en av två som ska inviga den nya anläggningen. Han kommer att få göra det på en snökulle som är byggd vid pulkabacken och nedanför den hoppas man på mycket folk.

– Vi har ju dimensionerat korven för 500, skrattar Olof Fröberg.

”Ett behov av snömiljö”

Han menar också att spåren redan tidigare och fortsatt kommer att fylla en viktig funktion för hallänningarna.    

– Vi märker att det finns ett jättestort intresse och att det finns ett behov av att komma upp i snömiljö och komma ut i skogen. Det handlar om folkhälsa, säger han.

Hur känns det att få inviga anläggningen nu då?

– Det känns jättebra och det känns som att alla parter är nöjda. Alla är tillfreds med lösningen, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.