Bokbuss för dyr för många skolor

Publicerad

Från och med i år måste Kungsbackas skolor betala extra för bokbussen

Skolor i Kungsbacka som använder sig av bokbussen måste från och med i år betala extra pengar för det – något som innebär att vissa skolor anser sig inte längre ha råd och att eleverna därför får klara sig utan det.

– För vår det har del inneburit en försämring naturligtvis. Vi hade ju verkligen önskat att vi hade kunnat få ha kvar våran biblioteksbuss, säger Marita Kennedy, rektor på Fjordskolan.

Sarah-Jane Thorsson Comillas går i ettan på Fjordskolan och gillar att låna böcker. Men biblioteket här på skolan är litet – inträngt i en korridor mellan slöjdsalen och den del av byggnaden där rektorerna har sina kontor.

Vad gör ni när ni kommer hit?

– Lånar böcker.

Vad har du lånat?

– Monstermaskerad.

Bokbussen fungerade tidigare som ett komplement till skolbiblioteket och det var framför allt de äldre eleverna – i årskurs 3-5 – som hade nytta av att få tillgång till ett större urval, särskilt när det gäller faktaböcker eller specialintressen bland barnen.

– Då har man kunnat tillgodose lite mer specifika önskemål.

Vad handlar det om för pengar?

-  För den verksamhet som vi har haft, för att kunna behålla det på ett helår så är det drygt 20 000.

Det låter inte så mycket?

– Det kan man tycka. I en budget som vi har att förfoga över så är fyra procent det vi kan avsätta till läromedel, litteratur, administration och annat, övrigt går till personalkostnader, vilket gör oss oerhört begränsade i vad vi kan köpa in till verksamheten.

2011 ändrades reglerna och kravet på att alla elever ska ha tillgång till ett skolbibliotek infördes i skollagen, som en del i den pedagogiska verksamheten. Det är också förklaringen till att kommunen nu väljer att ta betalt av skolorna. Eftersom ansvaret ligger hos dem, bör de också betala för den service som utnyttjas.

– Jag vet inte om det var lagstiftarens andemening, att det faktiskt skulle begränsa tillgången. För det är ju så jag uppfattar att det har blivit hos oss.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer