Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hamid Moradi vill att högskolan tar större ansvar för boendesituationen för internationella studenter som honom. Foto: Jennifer Sandberg/SVT

Bostadskris för internationella studenter i Halmstad

Publicerad

Hamid lämnade Iran med fru och barn i början av hösten för att läsa ett masterprogram vid Högskolan i Halmstad. Sedan terminsstart har familjen bott i tillfälliga boenden och Hamid har varit nära att avbryta studierna och återvända hem för att han inte kunnat lösa ett boende.

– De här senaste månaderna har varit otroligt stressande. Trots situationen i Iran var jag nära på att ge upp och återvända dit, säger Hamid Moradi.

SVT har varit i kontakt med flera internationella studenter som vittnar om hur svårt det är att hitta boende i Halmstad. Avsaknaden av svenskt personnummer gör att hyresvärdar inte vill hyra ut och Hamid har inte stått i rätt bostadsköer.

Såhär säger en annan internationell student, som vill vara anonym, till SVT om sina försök att hitta bostad:

– Jag har goda referenser och kan betala en deposition, ändå är det omöjligt. Jag förstod inte hur allvarlig bostadsbristen i Halmstad var. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer