Foto: Privat

Bronsstaty spårlöst försvunnen från Varberg

Publicerad

Bronsstatyn ”Bonden och Hästen”, är spårlöst försvunnen från Pilhagen i Varberg sedan i slutet på förra veckan. Nu utlovar Varbergshistoriken Peter Börjesson 10 000 kronor i hittelön i hopp om att få tillbaka den på sin plats.
– Skulpturen i sig väldigt viktig för Varbergs historia och man kan inte låta bli att älska den. Den är fantastiskt fin och har knutit ihop hela södra området i Varberg, säger Peter till SVT Nyheter Halland.

Skulpturen är ett av konstnären Nanna Ulllmans verk. Nanna kom från Danmark men gifte sig med varbergaren Sigfrid Ullman och flyttade till Göteborg. Hon var verksam med sin konst utmed västkusten.

Skulpturen är 70 centimeter hög och föreställer en man som sitter på en häst och köptes in 1965 av Varbergs kommun.

– Det är en vän som försvunnit. Jag har jobbat som guide i 26 år och pratat om den här skulpturen och varit förtjust i den sen barnsben, det kändes väldigt olustigt, säger Peter Börjesson.

”Omöjlig att sälja”

Finns det något värde i att sälja vidare den?

– Jag tror att de har tagit den för metallens skull, den är totalt omöjlig att sälja och det är inga stora pengar. Man får inte så mycket för den så det är bättre att lämna tillbaka den och få hittelön istället.

Tror du att ni får tillbaka den?

– Jag hoppas det och 10 000 kronor är mycket pengar. Nu kan inte jag kilopriset på stulen brons men det får man absolut inte om man säljer den som skrotverk. Då är det bättre att lämna tips om var man kan hitta den, så den kan komma tillbaka och återigen kan pryda Pilhagen, säger Peter.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer