Busschauffören Martin Andreasson beskriver en ständig oro när man kör linje 720. Den senaste veckan har bussar på linjen utsatts för bland annat äggkastning. Foto: Martin Andreasson/Privat / SVT

Busschaufförens oro: Ungdomar terroriserar bussar vid Särö

Uppdaterad
Publicerad

Problemen på linje 720 mellan Kungsbacka och Kullavik har blossat upp igen. Senast i fredags blev en buss utsatt för äggkastning och en framruta krossades. Nu hotar skyddsombudet och företaget med att ställa in linjen.

Att ungdomar på olika sätt trakasserar och förstör för bussar och busschaufförer på Västtrafiks linje 720 är tyvärr inget nytt, men Martin Andreasson som är skyddombud och busschaufför säger att det går i vågor. Nyligen har problemen blossat upp ännu en gång, vilket bland annat GT och P4 Halland har berättat om tidigare.

Mopedgäng och äggkastning

– Det är mopedgäng som trakasserar oss. De kommer när man kör i 50 och kör ut mitt framför bussen, mopedbilar som försöker preja oss, you name it, säger Martin Andreasson till SVT Nyheter Halland.

För tre år sedan träffade SVT nyheter Halland Martin Andreasson och följde med på en tur med linje 720, problemen var likadana då som nu.

LÄS MER: Äggkastning och hot i Kullavik

Martin Andreasson beskriver idag arbetssituationen på linjen som fruktansvärd och han låter uppgiven när han berättar om upprepade incidenter. I fredags blev en buss utsatt för ägg- och stenkastning såpass att en framruta krossades. Natten till i måndags var en ruta till busschauförernas pauslokal i Kullaviks hamn krossad.

Sitter med fingret på överfallslarmet

Incidenter och skadegörelse är vanligast på kvällar och helger, men på andra linjer som bussbolaget KE's bussar kör runtom i Kungsbacka finns inte alls samma problematik enligt Martin.

Han berättar om en situation han själv var med om för ett par veckor sedan när han körde sista natturen.

– Så kommer det på ett gäng inne i Kungsbacka som ska ut. En kille vägrar släcka sin cigarett så han rökte ju ombord på bussen, och det är ju hot mot säkerheten så den konflikten var jag ju tvungen att ta. Men då sitter man ju där med klumpen i magen och fingret på överfallslarmet och undrar om de ska göra någonting. Antingen ombord på bussen eller när man gått av.

Ställer in linjen om inget ändras

Nu hotar bussföretaget och Martin Andreasson i egenskap av skyddsombud att ställa in linjen på kvällar och nätter om det händer något mer. Han beklagar att resenärer i så fall drabbas men de vet inte mer vad de ska göra. Det handlar dels om en säker arbetsmiljö och dels om en säker trafiksituation.

– Man vill inte tänka på vad som kan hända om man tappar kontrollen vid en sådan attack, det är stora fordon vi kör. Jag glömmer aldrig första gången jag fick ägg där ute. Det var i en skarp kurva och jag höll på att köra rätt in i lyktstolpen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer