Hör Yasmine Möllerström Henstam, Hallandstrafiken, om mobilanvändande förare. (Bilden på chauffören är en arkivbild). Foto: SVT/Tittarbild

Bussförare pratar i telefon i trafiken – men polisanmäls inte

Uppdaterad
Publicerad

Hallandstrafiken mottog 27 anmälningar om bussförare som använt mobil i trafik under 2019. Varken bussbolaget eller operatören gör vid en händelse en polisanmälan – utan utreder istället internt.

– Varje år har vi människor som får allifrån skriftliga varningar till avskedande pågrund av att man använt mobiltelefoni under körning, säger David Erixon, kommunikationschef för bussoperatör Nobina som har avtal med Hallandstrafiken.

Både Hallandstrafiken och operatören Nobina menar att det är att allvarligt problem med mobilanvändande busschaufförer. De påtalar att det är viktigt att anmäla och noga dokumentera händelser som är tvivelaktiga.

”Måste vara iakttagaren som gör polisanmälan”

Men polisanmälan får stå för individen själv.

– Det måste vara iakttagaren som gör polisanmälan, vi får in en uppgift och sen måste föraren få möjlighet att tala om varför han gjort så, säger Yasmine Möllerström Henstam, kommunikationschef på Hallandstrafiken.

Sedan tio år tillbaka har det enligt Hallandstrafikens avtal varit förbjudet för bussförare att använda mobiltelefon i privat bruk när de är i tjänst. 

Sedan 2018 gäller också lagstiftning som förbjuder all mobilanvändning under färd.

Missade hållplatser på grund av mobilprat

I anmälningar som kommit till Hallandstrafiken 2019 framgår bland annat hur busschaufförer ska ha missat att stanna vid hållplatser då de pratat i telefon.

”Vår dotter plingar 6-7 gånger. Ingenting händer, då kör han även förbi nästa hållplats. Kanske inte så konstigt, då han sitter och pratar i mobiltelefon.... ” skriver en anmälare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.