Linda Willman berättar om första tiden på Allarpsområdet, som byggs på Laholmssidan. Foto: SVT

Byggboomen smälter samman Båstad och Laholm

Uppdaterad
Publicerad

I kölvattnet av Hallandsåstunneln planeras för bostäder för uppemot 5.000 nya invånare i gränstrakterna mellan Båstad och Laholm. Familjen Willman var först ut. – Det var som lilla huset på prärien, säger Linda Willman.

Första året efter att Hallandsåstunneln stod färdig i december 2015 har tågresandet ökat på alla orter runt tunneln – från Halmstad i norr till Ängelholm i söder, enligt Skånetrafikens siffror.

Men ingenstans har ökningen blivit så stor som i Båstad, som fick en ny station samtidigt som tunneln blev klar. Av- och påstigningarna ökade 2016 med 61 procent – från 709 till 1.142 i genomsnitt per dag.

Och i kölvattnet av tunneln och stationen förverkligas nu allt flera av de planerade bostadsområdena på båda sidor om gränsen mellan Skåne och Halland, Båstad och Laholm.

Stationen viktig

Familjen Willman lämnade Stockholm för tre år sedan och var först att bygga hus på Allarpsområdet, som byggs på Laholmssidan.

– Det var som lilla huset på prärien. Men vi har hela tiden känt att så fort Båstad station står färdig, då kommer fler få upp ögonen för området, säger Linda Willman.

Och det märker familjen av nu. Grannhusen poppar upp i en allt snabbare takt omkring dem.

Se hela inslaget i SVT Play: Byggboom i Hallandsåstunnelns spår

Närheten till stationen var viktigt även för dem när de bestämde sig för att flytta hit.

– Det är jätteviktigt. Härifrån går man på tio minuter dit och sedan är det en och en halv timme till Köpenhamn och en halvtimme till Helsingborg, säger Linda Willman.

Kan leda till befolkningsökning

Siffrorna på hur många bostäder och invånare byggplanerna runt gränsen kan ge varierar beroende på vem du pratar med – men någonstans mellan 3.000 och 5.000 nya invånare är den allmänna uppfattningen.

– Siffran bär respekt med sig och man ska nog inte tro att det kommer gå på två-tre år, säger Djavad Kristensen, fastighetsmäklare i Båstad, men också ledamot i Båstad turism och näringsliv.

– Tidigare jobbade jag som fastighetsmäklare i södra Skåne där det var flera mindre orter som fick Pågatågsstationer, och de orterna blomstrade allihopa efter hand. Så jag är ganska säker på att Båstad station kommer att leda till en befolkningsökning i både Laholm och Båstad, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.