Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tillsammans med Sverigedemokraterna kunde partierna få en majoritet: ”Lite för många frågor där vi inte har en gemensam syn”, säger Malin Svan (C). Foto: SVT

C, M och KD bildar samarbete i Hylte

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna ingår nu ett samarbete i opposition inför de kommande fyra åren i Hylte. Än finns det dock inget klart styre i kommunen.

Tillsammans samlar de tre partierna nu 12 av 41 mandat, alltså inte i närheten av en majoritet. I samarbetet stänger också partierna ute Sverigedemokraterna. Deras förstanamn Stina Isaksson chockades över beskedet när det presenterades.

– Jag blir lite tagen på sängen. Det är dåligt att man kommer med detta som en överraskning, säger hon.

Hon påpekar att C, M och KD hade kunnat bilda en majoritet tillsammans med SD, det hade blivit 22 mandat.

– Vi är jättebesvikna över detta såklart. Vi hade räknat med något form av samarbete med framför allt Moderaterna.

S-styre mest troligt

SD har tidigare tagit sikte på posten som oppositionsråd då de är det näst största partiet. Hur det blir med den saken nu är oklart.

Centerpartiets Malin Svan säger att det mest troliga är ett minoritetsstyre med Socialdemokraterna i spetsen. Socialdemokraterna har avböjt att kommentera läget till SVT Nyheter Halland under onsdagen.

I klippet berättar Malin Svan (C) om hur de ser på de kommande fyra åren samt varför de väljer att inte samarbeta med Sverigedemokraterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.