Cancersjuka ska få bättre information

Uppdaterad
Publicerad

Varje år får mer än 50 000 svenskar ett cancerbesked. Men det psykosociala stödet från sjukvården är ofta mycket bristfälligt. Nu släpps en bok som ska ge bättre vägledning.

Den här veckan är en bra vecka för Anette Åkesson i Halmstad. Hon har ingen cellgiftsbehandling och kan hämta ny kraft inför nästa dos. För sju år sen fick hon beskedet att hon hade drabbats av tjocktarmscancer. Men stödet var långt ifrån det hon hade önskat.

– När jag väl hade opererats kände jag mig mest helt lös. Jag visste ingenting och hade ingen koll och kände inte heller att jag fick någonting från sjukhuset där de stöttade upp mig eller ens pratade om cancer när jag låg inne, säger hon.

Svåra frågor tas upp

Anette är inte ensam. Många berättar om liknande upplevelser och det var det som fick Patrik Göransson som är psykolog på Hallands sjukhus att skriva boken ”Den ofrivillige resenären – en bok om din cancerresa”.

I den tas svåra frågor upp om intimitet, döden, sex och ångest. Boken skickas just nu ut gratis till vårdpersonal och drabbade runt om i Sverige.

– Vi skickar ut 175 exemplar om dagen. Det finns inga patentlösningar på det här området. Den här passar vissa och det viktiga är att vi får en sammanhållen cancervård, säger Patrik Göransson.

Cancern har spridit sig

Idag är Anette nöjd med sin rehabilitering och hon har startat en Facebooksida för att hjälpa andra med tjocktarmscancer. Men de första tre åren utan något psykosocialt stöd från sjukvården har satt djupa spår. Idag har cancern spridit sig och oron kommer och går.

– Jag hade önskat att mycket hade funnits när jag fick mitt besked. Man kan få information och så kan jag välja när jag orkar läsa den, säger Anette Åkesson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.