Rydöbruks skola är en F-6 skola med elever från förskoleåldern till sjätteklass. Idag går här omkring 60 elever. Foto: Arkivbild SVT

Centerpartiet vill lägga ner Rydöbruks skola

Publicerad

Allt färre elever gör att oppositionsrådet Anna Roos (C) och hennes parti vill stänga Rydöbruks skola. Inga sådana planer finns i nuläget, enligt kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S), men han utesluter inte en nedläggning i framtiden.

Idag går det 61 elever på skolan – en siffra som beräknas sjunka de kommande åren. För få, enligt Anna Roos (C), som föreslår att skolans elever istället ska börja i andra skolor i området, något som Hallandsposten var först med att rapportera.

Anna Roos (C), oppositionsråd och Kommunstyrelsens 2:e vice ordförande i Hylte kommun. Foto: SVT

– Elevpengen ska räcka till både lärare och elevstöd, med kuratorer, sjuksköterska och så vidare. Vi får helt enkelt inte ihop kalkylen. Dessutom har skolan i Rydöbruk stora renoveringsbehov och det behöver investeras i motsvarighet till att bygga en ny skola. Om vi ska bygga en ny skola vill vi ju veta att vi får användning för den skolan, säger Anna Roos till SVT Halland.

Centerpartiets förslag är att flytta eleverna till tre andra skolor som ligger inom en radie på en mil från Rydöbruks skola.

Föddes tre barn i området i fjol

Kommunstyrelsens ordförande Ronny Löfquist (S) håller med om att elevunderlaget är bekymmersamt. 2019 föddes det bara tre barn i upptagningsområdet. Planen är därför att titta på denna fråga inför 2023 års investeringar.

Så du kan inte lova att skolan får vara kvar?

– Jag tror inte att någon politiker kan lova att alla skolor ska vara kvar för alltid, men vi ska ha en skola om det finns elever. Vi kommer budgetera för att skolan ska vara kvar i nästa budget, men det är klart att det är bekymmersamt i framtiden om det bara föds tre barn även i år. Men frågan är för tidigt ställd.

”Inte långt mellan skolorna”

Ronny Löfquist (S), Kommunråd och Kommunstyrelsens ordförande i Hylte kommun. Foto: SVT

När SVT Halland frågar Anna Roos om det inte finns en risk att området blir mindre attraktivt om man lägger ner skolan, så påminner hon om när man lade ner skolorna i Långaryd och Drängsered, något som mötte stora protester.

– Det blev en folkstorm men det är inte så att de här byarna har dött ut, utan man föder barn och behöver till och med bygga ut förskolorna. Vi vill prioritera förskolan så att de kan vara kvar, men till grundskolan har man rätt till skolskjuts. Och det är inte långt mellan de här skolorna, säger hon.

Hit vill Centerpartiet flytta eleverna

Torups skola (7 kilometer från Rydöbruks skola)

Kinnareds skola (10 kilometer från Rydöbruks skola)

Elias Fries skola i Hyltebruk (8 kilometer från Rydöbruks skola)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.