Sara Ländevik gör praliner och visar upp de på påskmarknad i Harplinge.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sara Ländevik satsar extra mycket på påsken då kunder fortfarande behöver fylla på påskgodiset trots höga chokladpriser. Möt henne på påskmarknad i Harplinge. Foto: Peter Osterberger/SVT

Chockpriser på choklad oroar pralinmakaren Sara i Åskloster

Uppdaterad
Publicerad

Av all påskmat och påskgodis som ökar i pris så är det chokladen som sticker ut. På ett år har priset ökat med nästan trettio procent. Det här oroar pralinmakaren Sara Ländevik i Åskloster.

– I och med att det gått upp så mycket får man tänka till innan man gör saker, säger hon.

SVT möter henne på påskmarknad i Harplinge utanför Halmstad. Trots att kunderna blivit försiktigare med sina pralinköp, satsar hon extra under högtiden.

Följ med på påskmarknad och möt pralinmakaren Sara Ländevik.

Extremväder och åldrande plantager har lett till lägre produktion i västafrika, där det mesta av världens kakoproduktion kommer ifrån. Samtidigt har den globala importen av kakaobönor enligt statistik från FN ökat med 60-70 procent sen millennieskiftet.

Prisutveckling på påskmat i procent

Priser mars 2025 jämfört med mars 2024

Choklad 28,9 %

Sill 7,4 %

Potatis 5,5 %

Godis 3.2 %

Kaviar 1,7 %

Fjäderfän (kyckling) 1,7 %

Gravad/rökt lax -0,1 21,0

Ägg -0,9 46,6

Källa: SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.