Cirkusdirektören Bengt Källquist känner sig motarbetad. Foto: TT

Cirkus Maximum lägger ner

Publicerad

Cirkusdirektören Bengt Källquist meddelar idag att han lägger ner cirkus Maximum. Han har varit aktiv i 35 år och väljer att lägga ner verksamheten i åtminstone ett år för att ladda batterierna. Detta skriver Aftonbladet.

I ett videoklipp på sin hemsida säger han att stödet från publiken minskat drastiskt de senaste åren.

– Det känns inte som om cirkus är politiskt korrekt i alla sammanhang, säger Bengt Källquist.

Känner sig motarbetade

Det är tufft att driva cirkus med nästan 100 personer menar han. Affischeringsförbud, förbud för att ställa upp tält centralt i städerna och att öppna ytor byggts bort, gör det svårt att locka folk till showen.

Kontoret i Älvsered

För ganska exakt ett år sedan träffade SVT Nyheter Halland turnéledare Helena Schicht för en intervju i Cirkusens huvudkontor i Älvsered. De stora antalet lastbilar på grusplanen utanför kontoret var det enda som vittnade om en stor cirkus.

Hon är den enda som är heltidsanställd på cirkusen. Och djuren som fanns då, var en bit bort. Helene Schicht håller med cirkusdirektören. Det är svårt att driva en cirkus i Sverige idag.

– Det är som det är. Tråkigt att platserna försvinner, typ Borås hänvisar oss till en idrottsplats bakom regementet. Det blir svårt för publiken att hitta dit. Många evenemangsplatser med grusplaner i kommunerna läggs ner och blir konstgräs istället, säger hon. 

– Människor som inte går på cirkus har bestämda åsikter om hur vi sköter våra djur, fortsätter hon. Folk tror vi är elaka mot djuren. Vi har bjudit in dem till vår vinterträning i Älvsered men ingen kommer, trots att Sveriges största shoppingcenter ligger runt knuten.

Djuren har getts bort

– De djur vi har är så pass gamla nu. Det är bara de stora djuren, hästarna, kamelerna och åsnorna som varit våra egna. Hundarna har vi bara hyrt, två av hästarna är avlidna och två har vi gett bort för att de var så pass gamla. Ponnyerna har vi också gett bort och några blev skadade och fick avlivas, säger Helena Schicht, turnéledare.

Är Cirkus Maximum över?

– Den som lever får se. Vi har lite ideér sen får vi se om vi kan hitta på något. Bengt vill också vara hemma för första gången efter 35 år och rå om sin trädgård, avslutar Helene Schicht, turnéledare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer