En av cyklisterna som gick i mål i Varberg var triathleten Jonas Colting. Foto: Christian Frick/Coocreate

Cykeläventyr korsar mållinjen i Varberg

Uppdaterad
Publicerad

Sedan den femte september har evenemanget Cykle4Europe tagit sig från Skopje i Makedonien, genom elva länder och en sträcka på runt 250 mil för att under torsdagen nå sitt mål i Varberg.

Cykeläventyret genom Europa är ett evenemang som drivs av stiftelsen Loza Foundation. En stiftelse som grundades av Sabina Grubbeson från Varberg och som arbetar för de mest utsatta människorna i Europas fattigaste länder.

– Cykle4Europe är ett evenemang för att sprida medvetenhet om den fattigdom som människor i vissa Europeiska länder lever i samtidigt som vi samlar in pengar till stiftelsen. Pengarna går direkt till stiftelsens arbete för en hållbar utveckling i dessa länder, säger Sabina Grubbeson.

Svårt att få in pengar

Sabina berättar att hon hade hoppats att cykeläventyret skulle ge en miljon kronor, men att kassan endast innehöll 600 000 när målet i Varberg korsades.

– Många privatpersoner och företag har en tradition av att skänka pengar till redan utvalda organisationer, oftast till forskning eller organisationer som verkar utanför Europa, säger Sabina Grubbesson.

Hon berättar att det varit svårt att få företag att skänka pengar och menar att de beror på att människor inte är medvetna om de fattigdomsproblem som finns inom Europas gränser.

– Jag är ändå glad för de 600 000 kronorna vi fått in, säger Sabina Grubbestad som hoppas och tror att projektet belyst ett problem som hon menar nästan inga andra välgörenhetsorganisationer eller hjälporgan berör.

VM-medaljör med och deltar

Deltagarna som cyklat delar eller hela sträckan från Makedonien till Sverige är delvis svenskar, men också från de andra länderna som äventyret passerat. Bland annat har VM- och EM-medaljören i triathlon, Jonas Colting, från Göteborg deltagit under två sträckor.

– Jag har själv varit nere i Nordmakedonien och sett vilken skillnad Loza gör för Makedoniens fattiga befolkning. Det handlar om att hjälpa barn, funktionsnedsatta och de mest utsatta i samhället så det var en självklarhet att ställa upp när jag fick frågan, säger Jonas Colting.

Foto och intervju i klippet: Christian Frick, Coocreate

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.