Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Säkerheten är det viktigaste”, säger Peter Gyllander, presschef på Hallandstrafiken. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Cykelboom på Öresundstågen – resenärer kan bli nekade plats

Uppdaterad
Publicerad

Det blir allt vanligare att tågresenärer tar med sig cyklar och elsparkcyklar. Vid vissa avgångar får tågvärdar sätta stopp när det blir fullt på tågen.

– Resenärer ska känna att de reser tryggt. Det kan man inte göra om det står för mycket cyklar i gången, säger Peter Gyllander, presschef på Hallandstrafiken.

Tidigare har resenärer fått betala för att ta med cykeln på tåget men den avgiften försvann under pandemin. Att allt fler nu väljer att ta med cyklar och elsparkcyklar har skapat vissa problem.

Hallandstrafiken har dialog med kommunerna för att få till mer stöldsäkra cykelparkeringar, så att fler kan lämna cykeln på stationen när de pendlar. De ser även över möjligheten att kunna få ut information till resenärer de gånger tåg är överfulla.

Starta klippet för att höra hur resenärer upplever situationen och varför Hallandstrafiken inte har en lösning för de närmsta åren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer