Hör Rahma och Ghada om vad de tycker om att lära sig att cykla. Foto: SVT

Cykelskola för kvinnor i Andersberg

Uppdaterad
Publicerad

I dagarna innan midsommar kan kvinnor från andra länder lära sig att cykla i Andersberg. Det är bland annat nätverket Women on Wednesday som står bakom initiativet, och förhoppningen är att cykelskolan ska leda till fler jobbmöjligheter.

– Eftersom att jag inte har körkort så kan jag cykla till jobbet i framtiden, säger Ghada Saleh, som testar att cykla för första gången.

Under fyra dagar kan såväl nyanlända som kvinnor som har varit i Sverige längre delta i cykelskolan. På förmiddagarna får de även möjlighet att gå i simskola.

De senaste sju åren har Women on Wednesday jobbat för att få ut kvinnor som kommit till Sverige på arbetsmarknaden. Och Linda Törner, ledare för Women on Wednesday, menar att cykeln är en av flera viktiga komponenter för att inkluderas i samhället.

– Det hör ju hemma i Sverige att man kan cykla och simma. Man blir en del av samhället och man kan förflytta sig, säger hon.

Hoppas att fler ska få jobb

Förhoppningen är även att cykeln ska göra att fler kan jobba.

– I vissa jobb, vården till exempel, så krävs det att man kan förflytta sig från en plats till en annan, säger Linda Törner.

Utöver Women on Wednesday är även Skolan Mitt I Byn och studieförbundet NBV med som arrangörer för cykelskolan.

Se bilder från cykelskolan och hör vad deltagarna hoppas på att få ut av de nya kunskaperna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.