Olämplig registreringsskylt, enligt Transportstyrelsen. Varför? Se nästa bild Foto: BILDMONTAGE

3JOH22A på nummerplåten är inte okej

Uppdaterad
Publicerad

Transportstyrelsen säger nej till Varbergsbon beställning av nytt registreringsnummer. Kolla i spegeln så förstår du varför.

”Den teckenkombination du begärt kan uppfattas som stötande”.

Det är svaret som en man i Varbergs kommun nu har fått på sin begäran om att byta registreringsnummer på sin bil.

Transportstyrelsen avslår begäran.

Spegelvänt

Registreringsnumret som han vill ha kan vid en första anblick mest se ut som en brokig samling bokstäver och siffror utan särskild innebörd – 3JOH22A.

Ta då fram en spegel så träder ett mer begripligt budskap fram.

En personlig fordonsskylt får inte utformas så att den kan bedömas medföra olägenhet eller väcka anstöt, står det i Transportstyrelsens föreskrifter om personliga fordonsskyltar.

Läs också: Här är listan över skyltarna som fick nej

Finns på amerikansk bil

Med stötande menas vanligtvis anspelningar på alkohol, droger, sex, svordomar, religion eller kriminalitet, skriver myndigheten i sitt beslut till Varbergsbon.

I Kalifornien, USA, lär det däremot finnas en bil som kör runt med precis det här registreringsnumret. En bild på fordonet i fråga fick nyligen spridning på sociala medier.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.