I två olika ansökningar ville Varbergsbon få igenom teckenkombinationerna ”8UTT5EX” och ”X32TTU8”. – Den här är ganska lätt att avslå, säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen. Foto: BILDMONTAGE

Därför får han inte ha X32TTU8 på nummerplåten

Uppdaterad
Publicerad

Det bor en envis man i Varberg som gång på gång fått erfara hur svårt det är att få igenom gömda budskap på en nummerplåt. Han blev smått känd efter 3JOH22A. Nu är han på det igen.
– Många ser det som en sport att få igenom ett ord, säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen.

I höstas fick Varbergsbon avslag när han ansökte om skylten 3JOH22A. Ett budskap som blir mer begripligt om du ser det spegelvänt. Nu har samme man ansökt om två nya skyltar, och liksom i höstas har han fått avslag.

Läs mer: LISTA: Här är regskyltarna som fick avslag

Ger sig inte

Då och då dyker de upp på vägarna. Bilarna med personliga registreringsskyltar. Men för att få en egen skylt kan du inte skriva riktigt vad som helst.

I två olika ansökningar ville Varbergsbon få igenom teckenkombinationerna ”8UTT5EX” och ”X32TTU8”. I det sistnämnda gäller det liksom i förra årets ansökan att ta fram spegeln. Transportstyreslen gick dock inte i fällan utan avslog bägge ansökningarna med samma motivering:

”Den teckenkombination ni begärt kan uppfattas som stötande.”

– Den här är ganska lätt att avslå. Många tar nog inte anstöt, men vi har ett ansvar att skyltarna ska vara så neutrala som möjligt, säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen.

”Många ser det som en sport”

På Transportstyrelsen arbetar flera utredare med att gå igenom ansökningarna för att säkerställa att texterna inte väcker anstöt. Skyltarna får exempelvis inte innehålla budskap om droger, sex, svordomar eller religion.

– Vi får väldigt många ansökningar och en del är väldigt underfundiga. Det är ett jätteroligt arbete.

Läs mer: 3JOH22A på nummerplåten är inte okej

I det här fallet har samma person fått flera avslag hos er, händer det att folk testar er med olika svåruttydliga begrepp?

– Många ser det som en sport att lyckas få igenom ett ord. De kanske försöker testa vår kunskapssnivå, säger Eva Isaksen på Transportstyrelsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer