Puckellaxen är en ovälkommen gäst i svenska vatten. Foto: TT

Amerikanska DNA-experter granskar halländsk fiskfångst

Uppdaterad
Publicerad

Är den ett arv från kalla krigets Sovjet? Eller har den smitit förbi Nordpolens smältande isar? Det enda säkra är att puckellaxen är en ovälkommen gäst i svenska vatten, som med alla medel ska stoppas av myndigheterna.

I somras rapporterade SVT Nyheter Halland att sportfiskare och myndigheter oroades över vad som rörde sig i Ätrans vatten.

Puckellaxen, en fiskart som egentligen hör hemma i Stilla havet, Kanada och Alaska, hade hittats i ån.

Murmansk

Men var den ovälkomna gästen kom ifrån är fortfarande ett halvår senare en obesvarad fråga, även om det finns misstankar i en särskild riktning.

– Vi vet att Sovjet gjorde utsättningar i Murmansk redan 1956. De sista utsättningarna vad vi vet gjordes där så sent som 1998, säger Erik Pettersson, professor i akvatisk ekologi vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU).

Han har nu fått svenska myndigheters uppdrag att samordna insatserna mot puckellaxen.

Nordpolen

Två av de halländska puckellaxarna skickades i höstas för analys till Statens veterinäranstalt (SVA). De har sedan sänts vidare till bland annat DNA-forskare i USA som ska utreda var de verkligen kommer ifrån.

Något svar har ännu inte kommit.

Förutom Sovjetspåret, som är huvudteorin, spekuleras det också allt mer om klimatförändringar – att minskade ismassor på Nordpolen har skapat smitvägar för puckellaxen att ta sig från Stilla havet och Kanada till vår sida av Arktis – så väl under ismassorna som runt dem.

– Det finns sådana diskussioner, bland annat att den skulle kunna simma längs ryska nordkusten på grund av klimatförändringar. Men det måste i så fall ha skett stegvis. Det finns inga belägg för den kan simma så långa sträckor, säger Erik Pettersson.

Varför ett problem

Efter de första fynden i Ätran fortsatte under sensommaren rapporter att komma in från bland annat Göta älv och Bohuslän. Länsstyrelsen i Halland fick anmälningar också från Fylleån i Halmstad och från nätfiskare i Laholmsbukten.

Det finns tecken på att den också lekt i Fyllingeån, vilket kan leda till att blir puckellaxyngel i vattendraget, något som myndigheterna vill stoppa.

– Vi ser att det finns stor risk att puckellaxen kommer etablera sig på Västkusten. Den har möjlighet att hitta rätt miljö i flera vattendrag, säger professorn Erik Pettersson.

Och varför är det egentligen ett problem?

– Sätter man ut en främmande art är det inte bara en fisk utan också en litet ekosystem som sätts ut. Den kan konkurrera med inhemska laxfiskar om lekplatser och det finns möjlighet att den sprider sjukdomar och parasiter. Och just puckellaxen har visat sig vara väldigt konkurrenskraftigt.

De svenska myndigheterna samarbetar också med Norge som hittills har haft en större mängd puckellaxar än Sverige de senaste åren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.