Starta klippet för att se specialistläkaren Margareta Kitlinski berätta om några av orsakerna till varför upp till 20 procent av alla svenska par idag har svårt att skaffa barn och när det är optimalt att göra det. Foto: Johan Dernelius/SVT

Specialistläkaren reder ut: Därför har många svårt att få barn

Publicerad

Förstagångsmammor blir allt äldre och många av dem hade inte väntat sig svårigheter med att skaffa barn.

– Det finns en undermålig kunskap om infertilitet i samhället, säger specialistläkare Margareta Kitlinski.

Margareta Kitlinski är överläkare på Skånes univeristetssjukhus. I nuläget arbetar hon med ett danskt-svensk forskningsprojekt som ska undersöka 5 000 barnlösa par.

– Vi vill öka medvetenheten, förebygga och hitta nya åtgärder. Även kartlägga orsaker om varför det finns en infertilitet, säger Margareta Kitlinski.

”Skev syn i samhället”

Studien ska även titta på konsekvenser som kommer av att människor är infertila. Margareta Kitlinski menar att det i dag, exempelvis i sexualundervisning, förmedlas mycket kunskap om hur man ska undvika att bli gravid. Desto sämre ser hon att det är med kunskapen om när man bör skaffa barn och bäst bevarar sin fertilitet.

– Patienter som kommer till oss är nästan chockade över att ingen någonsin berättat det tidigare för dem. Det finns en skev syn i samhället om när det är dags att skaffa barn, säger Margareta Kitlinski.

”Ung mamma”

Exempelvis lyfter hon fram TV-program där kvinnor som är 22-23 år får epitet ”ung mamma”, eller uppmärksamheten kring fotomodellen Naomi Campbell när hon som 50-åring födde sitt första barn.

– Frågan är om det är med egna eller donerade ägg. Vi måste tyvärr vara tydliga med att det i alla fall för kvinnor finns ett fertilt fönster, säger Margareta Kitlinski.

Starta klippet för att se Margareta Kitlinski berätta om några av orsakerna till varför upp till 20 procent av alla svenska par idag har svårt att skaffa barn, och när det är optimalt att göra det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.