I klippet berättar chefen varför de inte vill att bibliotekarierna i Kungsbacka kommun ska använda skyddsutrustning. Foto: TT/Alexandra Nordwall/SVT

Därför nekar Kungsbacka kommun bibliotekarier att använda munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Flera gånger har bibliotekarierna i Kungsbacka fått nej från kommunen när de frågat om de kan få använda munskydd på jobbet. Kultur- och fritidsförvaltningen menar att de följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

– Utifrån de riskanalyser som vi har gjort i vår verksamhet så finns det ingen anledning att bära skyddsutrustning, säger Ulrika Granfors, chef för kultur- och fritidsförvaltningen på Kungsbacka kommun.

Kultur- och fritidsförvaltningen anser att de åtgärder som redan vidtagits på biblioteken är tillräckliga. Som till exempel att de håller koll på hur många som är i biblioteken samtidigt, och att personalen ska undvika att hjälpa besökare ute på golvet. Men det är inte en realistisk lösning, anser bibliotekarierna.

Klicka på klippet för att se Ulrika Granfors, chef för kultur- och fritidsförvaltningen, förklara varför de inte vill att bibliotekarierna i Kungsbacka kommun ska använda skyddsutrustning i form av till exempel munskydd.

På måndagsförmiddagen skriver Kungsbacka kommun i pressmeddelande att bibliotekarierna inte har något förbud mot att bära sin egna munskydd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.