Ulf Nilsson, affärsutvecklings- och kommunikationschef på HFAB, berättar varför Halmstad lanserar ungdomslägenheter först nu. Reporter Alice Loth förklarar hur läget ser ut i övriga Halland. Foto: SVT

Därför satsar HFAB på lägenheter för unga

Publicerad

När det kommunala bostadsbolaget HFAB bygger 184 nya lägenheter i kvarteret Järnmalmen på Nissastrand i Halmstad är 27 lägenheter öronmärkta för unga under 25 år. Men jämfört med resten av länet är kommunen sen på bollen.

Tidigare har HFAB inte velat kategorisera boenden som särskilda ungdomslägenheter, utan har istället använt sig av modellen ”först till kvarn”.

– Ungdomarna har haft exakt samma möjlighet som alla andra, säger Ulf Nilsson, affärsutvecklings- och kommunikationschef på HFAB.

”Vettig hyra”

Men nu har HFAB alltså beslutat att bygga nya lägenheter som enbart är avsatta för personer under 25 år.

Kommer ungdomar att ha råd med en lägenhet i nyproduktion?

– Det blir en vettig hyra. Anledningen till att vi kan hålla hyran på en rimlig nivå i nyproduktion är för att vi har fått statligt investeringsstöd för det här kvarteret, säger Ulf Nilsson.

Hyran för en enrumslägenhet på 35 kvadratmeter kommer att ligga på strax under 5 000 kronor.

Erbjuder de kommunala bostadsbolagen ungdomslägenheter?

Eksta i Kungsbacka

Ja, kommunen erbjuder ungdomsbostäder för dem upp till 25 år. Ett 20-tal lägenheter är öronmärkta för ändamålet.

FABO

Ja, det finns lägenheter som är öronmärkta för dem under 25 år, men lägenheterna fasas ut just nu. I samband med stora renoveringar har styrelsen tagit beslut om att stoppa ungdomsbostäderna.

Laholms hem

Ja, det finns 16 lägenheter avsatta för dem under 25 år. När man har bott i lägenheten under tre års tid eller fyller 25 år, går hyran upp.

Varbergs bostad

Ja.

Hyltebostäder

Nej. Hyltebostäder erbjuder inga öronmärkta ungdomsbostäder eftersom man inte anser att behovet finns – bostadskön är ändå såpass kort. Däremot erbjuds ungdoms- och studentrabatt på 250 kronor per rum.

HFAB

Under hösten 2019 lanseras kommunens första ungdomslägenheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.