Starta klippet och se Cecilia Frederiksen förklara varför kommunen tog bort grindarna och kommentera krav som ställs från föreningen Hundarna i Varberg. Foto: Marcus Alakangas/SVT

Därför tog Varbergs kommun bort grindarna i fårhagen – satte stopp för lösa hundar

Publicerad

Varbergs kommun menar att det var nödvändigt att ta bort grindarna till fårhagen i Breared som använts som hundrastgård.

– Vi får jättemycket klagomål om lösspringade hundar, säger Cecilia Frederiksen, avdelningschef på Offentliga rummet i Varbergs kommun.

Nybildade föreningen Hundarna i Varberg riktar kritik mot att Varbergs kommun tog bort möjligheten att använda fårhagen som hundrastgård utan att samtidigt se till att hundrastgården bredvid fyller samma funktion.

Kommunen är något självkritisk till att den inte lyckats få ut information till hundägare om åtgärden. Cecilia Frederiksen, kommunens avdelningschef för offentliga rummet, hoppas att den nya föreningen ska underlätta kommunikationen med hundägare framöver.

Men hon ser inte att det är kommunens uppgift att se till att hundar får springa fritt.

Se Cecilia Frederiksen svara på hur kommunen ställer sig till hundägarnas krav på bättre hundrastgårdar i Varbergs kommun.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.