Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vår uppgift blir att höja kunskapen om stroke hos barn, både för allmänheten men också för vårdpersonal”, säger Sven Wiklund, överläkare på barnneurologen i Lund. Foto: SVT

Därför upptäcks stroke hos barn senare än hos vuxna

Uppdaterad
Publicerad

Bristande kunskap inom vården gör att det tar längre tid att hitta stroke hos barn. Tid som kan vara helt avgörande.

– Tidsfaktorn är urkritisk, vi har 4,5 timme på oss att ge behandling och missar vi det kan det i värsta fall leda till bestående men, säger Sven Wiklund, överläkare på barnneurologen i Lund.

Kvalitetsregistret Barnriksstroke jobbar med att samla in kunskap om barn som drabbats av stroke och sprida kunskapen vidare. Årligen drabbas cirka 90 barn jämfört med 25 000 vuxna.

– Det är betydligt svårare att upptäcka stroke hos barn än vuxna just för att det är så ovanligt. Vår uppgift blir att höja kunskapen om stroke hos barn, både för allmänheten men också för vårdpersonal så vi kan ge behandling till de barn som behöver den, säger Sven Wiklund.

I klippet ovan berättar överläkare n mer om vilka konsekvenser det kan få för barnen och vad som behöver göras för att berättar överläkare Sven Wiklund om i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.