Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
David Schultze fick armen avsliten på jobbet Foto: SVT

David fick armen avsliten på jobbet

Uppdaterad
Publicerad

En helt vanlig dag på jobbet slutade i en mardrömsolycka som var nära att kosta honom livet.
– Jag såg min arm ligga 10 meter bort från min kropp, säger David Schultze.

Det var en solig dag i februari och tid för lunch. Men först skulle David Schultze parkera två skyliftar som användes på bygget på Södra Cell i Värö, Varbergs kommun. Parkeringen låg vid en tågräls och en bit bort stod ett godståg.

– Jag vinkade på föraren för att göra honom uppmärksam och han vinkade tillbaka, säger David Schultze.

Armen av vid armbågsleden

Eftersom han skulle hissa upp korgen som var över spåret stod han mellan de två liftarna. Han ser tåget komma i ögonvrån och sen smäller det till. Tåget kör in i korgen och med kraften av en pendel slår de båda liftarna ihop.

Se David berätta historien om hur han fick armen avsliten i klippet ovan.

Davids olycka var bara en av många olyckor som skedde under 2016 på Södra Cell. Tidningen Byggnadsarbetaren utnämnde det till årets sämsta bygge. Det inträffade även en dödsolycka. Ett scenario David Schultze var en hårsmån ifrån.

– Hade jag inte tagit ett par steg bak hade jag varit platt, säger han.

Siktar på Paralympics i Tokyo

Han beskriver de följande veckorna på sjukhus som tuffa. Familjen fick honom att hålla modet uppe och vändningen kom redan efter sex veckor, vid den första permissionen.

– Jag hade svinont men struntade i morfintabletterna för jag skulle bara köra bil. Det var en helt underbar känsla att klara av det, säger David Schultze.

Att klara av saker han gjorde innan olyckan har blivit viktigt, som exempelvis att spela pingis. David tränar fem dagar i veckan och satsar på att kvalificera sig till Paralympics i Tokyo 2020.

–  Jag ser ljust på framtiden. Det är viljan som säger stopp inte vad man har för kropp, säger han, fullt övertygad om att han en dag kommer att kunna använda armen igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer