Laholm är enda kommunen i Halland som erbjuder gratis broddar. Foto: TT

De får gratis broddar i Halland

Publicerad

Nu när halkan är här gäller det att hålla sig på benen, då kan broddar vara en hjälp. På en del håll kan man få halkskydd gratis, SVT har kollat var.

Laholm är den enda kommun i Halland som erbjuder gratis broddar. Tidigare delade man ut gratis broddar till alla över 65 år som ville ha det. Nu erbjuder man det istället i samband med seniormöten eller enskilda samtal med kommunens hälsokonsulenter.

Om man är 72, 79, eller 85 får man ett brev hem med en inbjudan till dessa möten, men man kan även själv ta initiativ om man är över 65. Samtalen går ut på att prata om fallrisker och hur man förebygger dem även i hemmiljö, därefter får man ett par gratis broddar.

– Man ska ju inte klättra upp för att byta gardiner hemma om man kan riskera att ramla, säger Barbro Jönsson på äldrelotsen i Laholms kommun.

Gratis lunch i Halmstad

I Halmstad gör man på ett annat sätt. Själva broddarna är inte gratis, men man bjuds på lunch vid ett tillfälle på något av kommunens äldrelägenhetshus om man visar upp kvitto på att man nyligen köpt nya broddar. Erbjudandet gäller för de som är över 65 år, och från första december i år till sista mars 2018.

I Hylte kommun finns provexemplar av broddar för den som vill testa, men några gratisboddar erbjuds inte. Kommunen delar även ut sandpåsar på sina mötesplatser och tipsar om att man kan ha med dem i väskan eller bilen.

Tre kommuner erbjuder ingenting

Kommunerna Kungsbacka, Varberg och Falkenberg erbjuder inte gratis broddar eller något liknande över huvud taget.

2015 lämnades en motion i Varberg om att införa fria halkskydd till äldre över 65 år, men den avslogs. Socialförvaltningen ansåg inte att den insatsen ger störst verkan i kommunens arbete mot fallrisker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.