Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Finns ett ständigt behov av att få ner ambulanser”. Se när Marvin Seibert och Remy Ng hämtar sjuktransporten i Halland som ska ner till Ukraina. Foto: Daniel Strömbäck/ SVT

De köper Region Hallands vårdfordon – och skickar till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Region Halland fick kritik när sjukvårdsfordon såldes på nätet – istället för att doneras till Ukraina. Men nu står det klart att minst en av sjuktransporterna ändå kommer hamna i Ukraina.

– Vi försöker köpa alla fordon som är till nytta i Ukraina, säger Marvin Seibert från Uppsala-Glunten rotaryklubb som köper bilen.

Häng med i klippet när Marvin Seibert från rotaryklubben och Remy Ng från Operation aid hämtar ut fordonet som ska köras ner till Ukraina.

SVT Nyheter Halland har avslöjat att Region Halland bröt mot sitt eget regelverk när de sålde fyra sjukvårdsfordon via en auktionssajt på nätet.

Kriget i Ukraina

Kritiken var hård från välgörenhetsorganisationen Blåljus i samverkan som hade visat intresse för att ta över bilarna för donation till Ukraina.

Välgörenhetsföreningen Rotary har fått betala 79 000 kronor för fordonet. Efter SVT:s rapportering valde även bilfirman som sålde vidare regionens bilar att efterskänka köpavgiften till Rotary.

Region Halland bröt mot regelverk – sålde fordon som kunde donerats till Ukraina

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s avslöjande i klippet ovan – och se vilka fordon som felaktigt sålts. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet