De satsade pengar på en skräptomt och en andel i en nedlagd bensinmack. Deras dröm var ett upphållstillstånd i Sverige – en tillflykt från oroligheterna under den arabiska våren. Men så blev de inte, och nu ångrar sig Rania och Wael Fares. Foto: SVT

De köpte en tomt i hopp om uppehållstillstånd

Uppdaterad
Publicerad

De trodde att de skulle få uppehållstillstånd i Sverige. I kvällens Uppdrag granskning berättas hela historien om hur egyptier luras att köpa förfallna fastigheter i Sverige för att kunna flytta hit som egenföretagare. Det är en historia som SVT Hallandsnytt började nysta i redan förra sommaren. Och allt började i Hylte i Halland.

Det handlar om fastigheter som står och förfaller på den svenska landsbygden. Hus och tomter som bland annat egyptier köpt i tron om att det skulle bli en genväg till uppehållstillstånd i Sverige.

Bakom affärsidén att sälja billiga svenska fastigheter till investerare i Mellanöstern står det egyptiska företaget Swedish Connections.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Fastigheten i Hyltebruk i Halland, som SVT Hallandsnytt tidigare berättat om, är bara en av närmare hundra fastigheter som det här företaget förmedlat. I Kairo träffar SVT några av dem som köpt hus genom Swedish Connections i hopp om att få börja ett nytt liv i Sverige.

Såg en chans att investera utomlands

I samband med den arabiska våren började Rania och Wael Fares liksom många andra egyptiska affärsmän titta på möjligheten att investera utanför Egypten.

Efter att ha sett annonser i en av de stora dagstidningarna om svenska fastigheter bestämde de träff med Swedish Connections vd Kadry El Naggar, på kontoret i Kairo.

– Han försökte övertyga oss om att svenska regeringen är nöjd med hans arbete med att locka investerare till Sverige, säger Rania Fares.

– Vad skulle vi tro? Vi var ju tvungna att lita på honom.

Påstår att det ger uppehållstillstånd snabbt

Enligt de SVT träffar i Kairo ger Swedish Connections sken av att det bästa sättet att snabbt skaffa sig ett permanent uppehållstillstånd i Sverige är att köpa en svensk fastighet och starta ett svenskt företag – något som Swedish connections vd Kadry El Naggar förnekade när SVT Hallandsnytt träffade honom förra sommaren i Tomelilla i Skåne.

– Det står faktiskt på websajten att vi inte ansvar alls om olika omständigheter. Vi startar företag och vi säljer fastighet, inget annat alls, sa Kadry El Naggar då.

– Om man har någon fråga angående uppehållstillstånd eller egenföretagande och sådana grejor, så kan du kontakta ambassaden eller utrikesdepartementet, det står på min webbsajt. Vi har ingenting med det att göra, sa Kadry El Nagga.

Bekräftar på inspelning med dold mikrofon

För att ta reda på hur det egentligen går till vid en försäljning lät vi en person gå in på Swedish Connections kontor i Kairo med en dold mikrofon. Det visade sig snart att försäljaren på kontoret i Kairo mer än gärna berättar om det snabbaste och enklaste sättet att få uppehållstillstånd som egenföretagare i Sverige.

– Vi kan ta ett exempel. Herr Amro kanske inte har så många affärer att göra, men vill söka uppehållstillstånd så fort som möjligt. Han har bråttom och vill inte jobba ett helt år först. Då kan man gå runt det hela genom att köpa ett hus, säger försäljaren på kontoret.

Migrationsverket vet inte varifrån informationen om att man kan kringgå regelverket kommer ifrån – den stämmer nämligen inte alls.

– Den är ju inte korrekt, säger Maria von Scheele Frejd, beslutsfattare vid Migrationsverket.

– Sett till migrationsverkets verksamhet och till utlänningslagen så har det ingen som helst betydelse att man äger en fastighet. Så det vet jag inte varför man tror.

Är det taget ur luften alltså? Har han kommit på det själv?

– Förmodligen, ja, säger Maria von Scheele Frejd.

Hundra ansökningar – två uppehållstillstånd

Sedan 2009 har Migrationsverket fått in ungefär hundra ansökningar om uppehållstillstånd som egenföretagare i Sverige som kan härledas till Swedish Connections. Och av alla dessa ansökningar är det bara två personer i ett och samma företag som gått hela vägen till permanent uppehållstillstånd.

– De här affärsplanerna har varit väldigt allmänt hållna, de saknar konkreta uppgifter. De innehåller ofta ett hus, en fastighet och kanske ytterligare någon liten näringsverksamhet som man inte bygger någon budget till så att säga, det bara nämns vid sidan om, utan man bygger budgeten på det här huset som man ska köpa eller sälja eller hyra ut. Det finns inget budgetunderlag. Och ja, vi avslår de ansökningarna, säger Maria von Scheele Frejd.

Ångrar sin affär

Förra året köpte Rania och Wael Fares ett hus i Osby kommun och en andel i en nedlagd bensinmack mellan Växjö och Älmhult. De väntar fortfarande på besked ifrån migrationsverket, idag ångrar de att de gjorde affärer med Swedsih Connections.

– Vi klandrar oss själva, för vi litade på en person som bara ljög och aldrig sa ett sant ord, säger Rania Fares till SVT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skräptomter säljs till Mellanöstern

Mer i ämnet