Bild på Martin Bergman som är labbchef, Pontus Lindström från TEK kompetens och Henrik Barth som är forskare i innovationsvetenskap

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vad arbetar man med för material idag och finns det hållbara substitut?” Martin Bergman, Pontus Lindström och Henrik Barth jobbar alla tre med den nya Materialakademin på Högskolan i Halmstad. Foto: Andreas Andersson/SVT

De ska hjälpa företagen i Halland att ställa om till hållbara material

Uppdaterad
Publicerad

Fyra jordklot skulle behövas för att Sveriges resursanvändning skulle vara hållbar idag. Men nu ska en halländsk materialakademi göra det lättare för företag att gå över till mer hållbara material i sin produktion.

I högskolans labb visar forskaren Martin Bergman upp en fiberskiva som är gjord av resterna av kaffeproduktion. Detta skulle kunna bli ett mer hållbart alternativ för förpackningsindustrin som letar efter material som kan ersätta plasten. Men det finns utmaningar.

– Det är en sak att göra det i forskningsmiljö, och en helt annan att få ut det i produktion. Det är ett jättestort steg, säger forskaren Martin Bergman på Fab Lab på Högskolan i Halmstad.

I klippet ovan berättar Henrik Barth och Martin Bergman om hur högskolan ska hjälpa företag att hitta mer hållbara material

”En väckarklocka”

Projektet är ett samarbete mellan Högskolan i Halmstad och föreningen TEK kompetens, och kommer pågå i tre år. Målet är att ha skapat en materialakademi dit företag kan vända sig för att få hjälp att bli mer hållbara.

– För företag som inte har börjat den här processen än så är det lite av en väckarklocka, säger Henrik Barth, forskare och projektledare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.