I helgen var det dags igen. En husfest med ungdomar på Särö resulterade i den värsta natten på länge för busschaufför Martin Andreasson. Foto: SVT

Nattvandrare ska sprida lugn på utsatt busslinje

Uppdaterad
Publicerad

Förra helgen var det dags igen. En husfest med ungdomar på Särö resulterade i den värsta natten på länge för busschaufför Martin Andreasson. Nu ska problemen läsas på busslinjen, genom nattvandrare.

– Jag har kört kvällar och nätter sedan jag började jobba som busschaufför för tio år sedan. Ibland är det en eller två som beter sig illa. Men när det kommer ett helt gäng som spottar, skriker och vägrar betala då är man i sådant underläge att det bara gäller att larma och hantera situationen tills polisen kommer, säger Martin Andreasson.

SVT Nyheter Halland har tidigare berättat om att ungdomar upprepade gånger misskött sig på busslinjen 720 från Särö. Problematiken med ett respektlöst beteende mot busstrafiken har pågått sedan 2014. Det sker sporadiskt under nattrafiken från och till Särö. Nu har bussbolaget satt in några åtgärder mot problemet, det rapporterar P4 Halland.

Brottsförebyggande rådet ska hålla föräldramöten på Säröskolan och Kullaviksskolan. En kvinnogrupp ska även åka med nattbussarna där stöket uppstår.

– Kvinnogruppen har en lugnande effekt och för en dialog med ungdomarna, säger Magnus Elofsson vd för Elofssons buss.

Biljettkontrollanter

Bussbolaget ska mötas med Västtrafik och se vad det finns för möjligheter till att kontrollera resenärernas biljetter på natten.

– Vi hoppas att Västtrafik sätter ut busskontrollanter så fort som möjligt. Vi har inga mandat att bötfälla folk men det har de, säger Magnus Elofsson.

Kan ni inte ha väktare ombord?

– Det sker så sporadiskt att det blir för kostsamt att ha en väktare på bussarna, säger Elofsson.

Har ni talat om kameraövervakning?

– Vi har aldrig haft problem på dessa busslinjer tidigare. Om det blir aktuellt får Västtrafik hjälpa mig med det för det är inte så enkelt att få tillstånd till, säger Elofsson.

Oavsett hur det ska gå till hoppas busschauffören på en förändring så snart som möjligt.

– Jag är jättenöjd att de tar ett krafttag mot det här nu, säger Martin Andreasson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer