Yaman Hashem, studiehandledare, är initiativtagare till informationsträffen i Hylte. Foto: TT/Privat

”De tror att polisen kommer och hämtar deras barn”

Publicerad
En uppmärksammad film på sociala medier som visar hur barn tvångshämtas på en ort utanför Falkenberg oroar nyanlända i Hylte. Nu anordnas en träff för att visa hur familjer kan få stöd av socialtjänsten och hur polisen i Sverige arbetar.

Det var i november i fjol som någon filmade ett tvångsomhändertagande i Falkenbergs kommun, där en mamma springer barfota gråtandes efter en polis som bär iväg hennes barn.

Filmen spreds och uppmärksammades i media, och visades bland annat i den arabiska tv-kanalen Al-Jazira. Den har skapat stor oro bland nyanlända i Hylte, säger Yaman Hashem, studiehandledare för nyanlända i Hylte kommun.

– De är jätterädda. De tror att om man som förälder säger ”Nej, du får inget godis i dag”, så kommer svensk polis och hämtar deras barn.

Slå hål på myterna

Därför anordnas under nästa vecka en träff för att slå hål på myterna och visa hur både socialtjänsten och polisen arbetar i Sverige.

Föräldrar ska få chans att ställa frågor till kommunpolis och socialsekreterare, och få tips på hur de kan få kontakt med sina barn och ungdomar.

– Vi måste diskutera de här frågorna, förhållandet mellan barn och vuxna och hur det fungerar i Sverige. Det är viktigt att bygga broar mellan svenskar och nyanlända och visa att vi har någonting gemensamt, säger Yamam Hashem.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer