Hemgårdens äldreboende i Eldsberga Foto: SVT

Äldreboenden i Halmstad blir kvar

Uppdaterad
Publicerad

Efter en lång debatt fattade kommunfullmäktige på tisdagskvällen beslut om att inte avveckla Almgårdens äldreboende i Getinge, Hemgårdens äldreboende i Eldsberga och Patrikshills äldreboende i centrala Halmstad.

Med besluten gick kommunfullmäktige mot kommunstyrelsens förslag om att avveckla boendena. Det var mycket jämna omröstningar med resultaten 36 röster mot en nedläggning och 35 röster för i båda fallen.

Istället för nedläggningar röstade kommunfullmäktige igenom Socialdemokraternas förslag om att förlänga verksamheterna på Almgården och Hemgården till man skyndsamt utrett ett kombinerat äldreboende med bistånd och äldrelägenheter genom om- eller nybyggnation.

När det gäller Patrikshill beslutade man att behålla boendet som det är , även här vann Socialdemokraternas förslag med 36 mot 35 röster.

En lång process

De tre boendenas framtid har bollats fram och tillbaka och det är andra gången kommunfullmäktige har frågan uppe. Förra gången återremitterade man ärendet till hemvårdsnämnden, som nu två gånger kommit fram till att boendena ska läggas ned.

Skälen till att den styrande femklövern vill lägga ned boendena är att flera av dem inte klarar dagens krav på boende- och arbetsmiljö. Samtidigt byggs också nya boenden vilket gör att kommunen kommer ha ett överskott av platser på boenden. Femklövern vill satsa på trygghetsboenden i Getinge och Eldsberga.

– Vi tycker att vi ska satsa på att bygga fler nya moderna boenden. Olika typer av boenden i olika delar av kommunen som passar olika typer av människor, sa Carl – Fredrik Graf (M) under tisdagens fullmäktigedebatt.

– Det finns ett stort behov av ett mellanboende för de som inte längre vill bo kvar i sina villor men som inte är tillräckligt sjuka för att beviljas behovsprövat boende, höll Per Carlsson, (L), med.

Men Socialdemokraterna vill inte lägga ner boendena i Getinge och Eldsberga utan satsa på kombinerade äldreboenden- och äldrelägenheter.

– Vi vill ha boenden i hela kommunen. Vi vill ha flexibla boenden med äldreboenden och särskilda boenden. Trygghetsboenden är bra, men inte om man är så pass dålig att man behöver hjälp dygnet runt, sa Rose-Marie Edlund (S).

Även Vänsterpartiet var kritiska till förslaget och menade att det leder till privata äldreboenden i centrum och brist på alternativ på landsbygden.

– Frågan är om vi ska lyssna på de röster vi hör från Getinge eller om vi ska lyssna på vinstdrivande företag, sa Tania Bengtsson (V).

Hon riktade också en känga till Centerpartiet och undrade var partiet som värnar landsbygden finns i den här frågan.

– Vi vill att det ska finnas moderna äldreboenden och moderna trygghetsboenden så att det blir lättare att åldras i hela kommunen, svarade Henrik Oretorp (C).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.