Det gäller att räkna alla fåglar som besöker de dukade borden hushållen har placerat ut för fåglarna. Foto: TT

Den årliga fågelräkning är igång – en mindre folkfest

Publicerad

Den stora fågelräkningen ”Vinterfåglar Inpå Knuten” startade under fredagen. Tidigare har runt 20 000 hushåll deltagit i räkningen.

Det är den 17:e fågelräkningen i år och går ut på att alla hushåll som har fågelbord och andra fågelmatningar ska räkna alla fåglar som besöker. Det hela avslutas under måndagen och under två dagar har även förskolor, skolor och arbetsplatser kunnat medverka.

Volontärer på sociala medier

Birdlife Sverige menar att fågelmatning har blivit en folkrörelse och de 20 000 som förra året deltog är endast en liten del av alla de svenska hushåll som matar fåglar varje vinter. Något som blir tydligt i Facebook-gruppen ”Fåglar Inpå Knuten” som har drygt 150 000 medlemmar.

Gruppen kommer under fågelräkningen vara bemannad med flera volontärer för kunna ge svar på frågor som kan dyka upp i hushållen.

Redan under söndagen kommer ett preliminärt resultat från årets räkning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.