Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Exkluderingen skapade ett driv, säger Denny Sacipovic, som tillsammans med Sohejl Daemy, berättar om hur deras bakgrunder lett fram till beslutet att starta företag. Foto: Elin Schwartz/SVT

Denny och Sohejl startade snabbväxande Halmstadsföretag

Publicerad

Att bli exkluderad och få höra att han inte var svensk fick Denny Sacipovic att redan som liten vilja visa andra vad han går för. Både han och Sohejl Daemy driver nu ett snabbväxande marknadsföringsföretag – och de menar att deras bakgrunder har gjort dem extra drivna som entreprenörer.

Enligt Almis kartläggning har vart femte bolag i Sverige (21 procent) minst en styrelseledamot med utländsk bakgrund. I Halland är siffran 14 procent.

Denny Sacipovic i Halmstad grundade 2016 bolaget som jobbar med digital marknadsföring och har på fyra år växt från två till 22 anställda.

– Vi försöker ha ett inkluderande tänk, här arbetar personer med flera olika typer av bakgrund. Jag tror att det är viktigt eftersom man kommer med olika perspektiv och kan lära varandra, säger Denny Sacipovic, vd och styrelseledamot.

Dennys pappa kommer från Serbien och Sohejl är född i Iran. I klippet berättar de om hur deras bakgrunder lett fram till beslutet att starta företag – och om vad de ser som orsakerna till att 40 procent av deras anställda har utländsk bakgrund.

Riket: 21%

Blekinge: 10%

Dalarna: 12%

Gotland: 9%

Gävleborg: 11%

Halland: 14%

Jämtland: 8%

Jönköping: 14%

Kalmar: 11%

Kronoberg: 13%

Norrbotten: 12%

Skåne: 20%

Stockholm: 32%

Södermanland: 19%

Uppsala: 21%

Värmland: 12%

Västerbotten: 11%

Västernorrland: 10%

Västra Götaland: 18%

Örebro: 18%

Östergötland: 18%

  • I kartläggningen ingår bolag med en omsättning på minst 5 miljoner kronor och/eller minst fem anställda. Siffrorna visar andel bolag med minst en styrelseledamot med utländsk bakgrund.
  • Enligt SCB:s definition är en person med utländskt ursprung en person som är född i utlandet eller född i Sverige med två utländska föräldrar.
  • Kartläggningen är gjord av Almi Företagspartner  och baseras på Bolagsverkets styrelsedata och SCB:s senast tillgängliga statistik från 2018. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer