”Det var eld och lågor med en gång”

Uppdaterad
Publicerad

Att bli bäst i Sverige är inte gjort i en handvändning. Men på montessoriskolan Lära för livet i Varberg lyckades eleverna på bara några månader.

– Wow. Först när vi började trodde vi inte ens att vi skulle komma med i riksfinalen, säger Zella Eklöv.

– Vi tränade väldigt mycket. Vi ville verkligen vinna, menar Jakob Linde.

– Att vara bäst i Sverige är ju ganska kul! konstaterar Oscar Baker.

Spelade på lunchen

Ja, självförtroendet är det inget fel på. Det kanske var därför som klassen på Montessoriskolan i Breared lyckades bli bäst i Sverige på Schack. När klassens lärare fick inbjudan till Schackfyran, en tävling för fjärdeklassare som anordnarnas av sveriges schackförbund, väcktes tanken på att börja spela. Och eleverna var inte svåra att övertyga.

– Det var eld och lågor med en gång. Barnen plockade fram schackspelen före skolan, på lunchrasten, efter skolan och på fritids, berättar läraren Kent Eklöf.

Oväntad vinst

Men då, när klassen satte igång att spela, var en vinst i tävlingen inte målet. I mars började de träna, och redan i början av juni så blev dom alltså bäst i Sverige.

– Det kom lite oväntat. Samtidigt så hade vi en känsla av att det skulle gå väldigt bra. vi såg en jättesnabb utveckling hos klassen, säger Kent Eklöf.

Tränas av proffs

Klassens schacktränare, Chaski Patrick, är Varbergs bästa schackspelare. Han är pappa till en elev på skolan och erbjöd sig att träna klassen. Han har tävlat internationellt och trots att han bara pratar engelska verkar det som att eleverna har tagit till sig hans visdomsord om schack.

På Montessoriskolan är klasserna åldersblandade, men tävlingen är för fjärdeklassare. Förra året fanns inte tillräckligt många för att få ihop ett lag, så även yngre elever fick vara med i tävlingen. Några av dom får ställa upp nästa år igen – och då är ambitionerna höga redan från början.

– Jag tror det kommer gå ganska bra, säger Zella Eklöf.

Har ni chans att vinna då?

– Jag tror vi har ganska stor chans. Vi blir nog bland de tio bästa iallafall...

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.