Nystart. Ulrik Munther släpper ny musik efter pausen från livet som tonårsstjärna. Foto: SVT

”Det var inte mitt mål att vara med i Melodifestivalen”

Publicerad

Han har lämnat livet som tonårsstjärna bakom sig och startar nu om musikkarriären på sina egna villkor. SVT Nyheter Halland har träffat Ulrik Munther i barndomens Kullavik utanför Kungsbacka.

Han slog igenom som 15-åring med vinst i Lilla melodifestivalen. Allting rullade på och det blev två raka tredjeplatser i stora Melodifestivalen – 2012 och 2013.

Men det är fem år sedan nu.

Bröt upp

– När jag var med i Melodifestivalen, framförallt andra gången, funderade jag på om det verkligen var det här jag hade tänkt mig som artist. Jag behövde ta en paus och fundera på vad jag ville, säger han i intervjun med SVT Nyheter Halland.

Det blev ett album med texter av Jonas Gardell 2015, men sedan bröt han upp från Stockholm, från skivbolag och managementbolag, och flyttade tillbaka till västkusten.

Han bor i dag i Göteborg, inte långt från barndomens Kullavik i norra Halland.

Föredetting?

När 24-årige Ulrik Munther nu skriver och släpper ny musik igen – senast låten ”Before” – gör han det för första gången som sin egen chef.

– Jag har hittat en gnista igen. Det som är helt nytt är att jag har fulltansvar över det musikaliska, både text och produktion. Min musik har aldrig varit så mycket jag som nu, säger han.

Kommer publiken att få se dig i Melodifestivalen igen?

– Man ska aldrig sägaaldrig. Men just nu är det inte något som lockar.

Är du rädd för att bli sedd som en föredetting?

– Jag är inte speciellt orolig för det. Jag tycker snararedet är rätt skönt att inte vara så himla bred längre. Jag är alltid liteobekväm när folk kommer fram till mig på stan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.