– Det är jättetragiskt och det är fel, säger kvinnans anhörig.
Lasse Diding själv påverkas inte av den anhöriges synpunkter.
– Jag är inte så intresserad av den typen av debatt. Det viktiga för mig är symbolvärdet. Alla konstverk provocerar ju på ett eller annat sätt, säger Lasse Diding.
Om allt går enligt planerna kommer statyn att invigas den 21 november på Varbergs fästning i sambad med invigningen av en utställning. Men om statyn efter det kommer att hamna på offentlig plats i Varberg eller i Didings trädgård är fortfarande oklart.
Skrev brev till kommunen
Kvinnans son har skrivit ett brev till kommunstyrelsens ordförande i Varberg, Ann-Charlotte Stenkil (M). I det brevet skriver han att han kommer att göra allt sin makt för att stoppa att statyn blir offentlig konst i Varberg.
– Bilden kommer alltid finnas. Det är jag medveten om, det får jag leva med, säger den anhörige, som också menar att det finns en tragisk historia bakom bilden.
Det var förra veckan som det blev känt att Lasse Diding köpt en staty av kvinnan med handväskan. Sedan dess har flera politiker i kommunen ställt sig positiva till idén om att ta emot statyn som gåva till kommunen och placera den offentligt.
”Det är en rolig idé. Jag tycker det är en positiv tanke”, sade kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M), förra veckan till SVT Nyheter Halland.
Men nu är hon mer tveksam.
– Nu kommer saken i en helt annan dager skulle jag vilja säga. Vi måste ta hänsyn till hans bestämda uppfattning, säger Ann-Charlotte Stenkil.
Het debatt
Även på sociala medier har debatten varit livlig, och många har uttrtyckt sin åsikter för eller emot statyn.
För sonen blossar nu hela historien om upp igen.
– Det känns som att man är med i en dålig film. De har ingen aning om vad det här handlar om, säger han.
Diding glad oavsett
För Lasse Diding spelar det inte så stor roll om kommunen tar emot gåvan eller inte.
– Vill de ha den så blir jag glad. Vill de inte ha den är jag glad ändå för då får jag ha den själv hemma i min egen trädgård.