Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet ger poliserna konkreta exempel på hur lantbrukaren Janne Bengtsson kan med olika lösningar förebygga brott. Klicka på klippet för att följa med. Foto: Daniel Strömbäck/SVT

Stöld av diesel ökar i takt med priset – polisens satsning ska skydda lantbrukare

Uppdaterad
Publicerad

Antalet anmälda dieselstölder har tydligt under de första månaderna 2022, jämfört med samma period förra året. Polisen befarar att problemet kan komma att eskalera med anledning av prisökningen på drivmedel. Men i Halland görs nu en brottsförebyggande satsning för att hjälpa lantbrukare, som är några av dem som utsätts för dieselstölder.

Hittills i år har 68 dieselstölder anmälts till polisen i Halland, det är 30 fler än samma period förra året. På riksnivå har dieselstölderna under perioden mer än fördubblats. Polisen befarar dock att det finns ett stort mörkertal.

I vår och höst ska polis och en rad andra aktörer besöka gårdar och företagare i Halland för att tipsa om brottsförebyggande åtgärder.

Lantbrukare Janne Bengtsson från Laholm, har utsatts för dieselstöld. Följ med i klippet när poliserna Kristian Nilsson och Mikael Eliasson besöker gården för att ge tips om förebyggande åtgärder.

Även början av 2020 var det mycket dieselstölder.

– Det kan vara att nätverk, eller enskilda personer, som hittade en guldgruva, där det fanns mycket diesel att stjäla. Och återkom till samma platser många gånger, säger Kristian Nilsson, kommunpolis i Laholm.

Anmälda dieselstölder i Sverige

Mätperiod 1 januari – 25 april

2022: 1512

2021: 645

2020: 1309

Gäller stöld av diesel ur fordonstank

Källa: Polisen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.