Så här kan man som hallänning numera sköta läkarkontakten. Foto: SVT

Digitala läkarbesök här för att stanna

Uppdaterad
Publicerad

Att få en diagnos och kanske ett recept via mobilen kan bli det nya sättet att gå till doktorn. För Region Hallands sommarprojekt att erbjuda digitala läkarbesök blev en succé.

För att avlasta akutmottagningarna under sommarmånaderna bestämde sig Region Halland för att testa ett nytt grepp. En distriktsköterska träffade under sommaren femhundra patienter som inte behövde akut vård och en del av dem erbjöds en läkarkontakt digitalt i stället för att träffa läkaren. Och av de cirka tvåhundra patienter som var aktuella har hitills 44 stycken nappat på erbjudandet.

– Det är framförallt patienter med infektionssymtom och en del patienter med frågor om hudproblem som har varit de patienter som framförallt har använt detta. Det är mellan små barn och personer på över 80 år så det finns egentligen ingen åldersgräns på detta, säger Kjell Ivarsson, förvaltningschef för närsjukvården.

Ska utvärderas

Nu ska man göra en ordentlig utvärdering av försöket men Kjell Ivarsson är nöjd.  Och enligt honom är det digitala läkarbesöket här för att stanna.

– Det blir någon form av digitalisering när det gäller våra patientmöten framöver, det kan jag säga, säger Kjell Ivarsson.

Så här funkar ett digitalt läkarbesök

Visa

Om du blivit hänvisad till Min doktor av din akutmottagning eller vårdcentral så loggar du in på halland.mindoktor.se på mobil, surfplatta eller dator med hjälp av ditt bank-id och en kod som du fått av vårdpersonalen. Väl inne på sidan väljer du sjukdomskategori och så får du besvara ett antal frågor om hur du mår.

Du kan också bifoga bilder. Du skickar in ditt ärende när du vill på dygnet. Någon av läkarna på mindoktor.se plockar upp ditt ärende och senast inom fyra timmar får du ett mejl om att du har ett svar, och du kan när du vill logga in igen och läsa svaret. Du behöver alltså inte sitta och vänta eller passa en tid.

Endast vid behov kommer du och läkaren överens om att prata på telefon eller via videosamtal. Läkaren kan skriva en remiss till till exempel provtagning eller skriva ut ett recept, flera kontakter kan ingå i samma ärendekostnad.

Om du vill göra ett digitalt läkarbesök direkt, utan att ha blivit hänvisad av vårdpersonal, är adressen mindoktor.se och då kostar det 250 kronor. Snittväntetiden är 26 minuter och Min doktor har hittills behandlat 26.000 patienter.

Källa: mindoktor.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer