Sjuka och övergiva djur samt en stark stank av ammoniak mötte djurskyddsinspektörerna när de klev in i villan utanför Halmstad. Foto: Länsstyrelsen i Halland

Djur övergavs – levde i misär

Uppdaterad
Publicerad

En katt och en papegoja övergavs och levde under lång tid i misär. Nu åtalas en kvinna i 50-årsåldern för djurplågeri.

– Det är bland det värsta jag har sett någonsin, säger Sara Olsson, djurskyddshandläggare vid länsstyrelsen i Halland.

Synen och lukten som mötte djurskyddsinspektörerna när de klev in i villan utanför Halmstad i december 2014 beskrivs i en rapport.

”Kattbajs, smuts och skit över allt. Stanken är så stark att det knappt går att vara i bostaden.”

Inne i huset var det 11 grader. Katten var sjuk, matt och uttorkad och hade variga ögon, avbrutna klor och stora kala fläckar på ryggen.

Efter att husets ägare, en man, lämnade villan 2013 skulle mannens syster sköta om katten och papegojan. Men djuren fick istället leva i det närmsta helt övergivna. 

Grannar larmade

Enligt grannar, som larmade om situationen, var systern bara där omkring fem minuter åt gången under cirka ett och ett halvt år.

Mannen förklarar sitt handlande med att han bott hos sin mamma och varit sjuk och därför inte kunnat ta hand om djuren.

Kvinnan åtalas nu vid Halmstad tingsrätt för djurplågeri och har fått ett föreläggande.

Enligt länsstyrelsen fick båda djuren veterinärvård och ska finnas med mannen i hans nya bostad. Just nu utreder länsstyrelsen frågan om mannen ska få djurförbud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.