Foto: Maria Lundberg

Djuren hjälper demenssjuka

Uppdaterad
Publicerad

Marie Svensson ska skapa dagverksamhet för personer med demens. Bondgården Gärdet ska skapa en bra miljö för både unga och äldre med sjukdomen.

– Om vi nu tänker på de yngre personerna med demenssjukdom så är de arbetsföra. De får sluta sitt arbete, blir gående hemma sjukskrivna och har inga rutiner. De har kanske en make eller maka som också behöver komma iväg till sitt arbete. Det är där en dagverksamhet kan vara en stor hjälp. Man får någonting själv att åka till och gör dagen lite mer meningsfull, säger Marie Svensson, undersköterska med specialistkompetens inom demensvård.

Åldersgrupper

Hon har just fått tillstånd att ha dagverksamhet för personer med demens på gården Gärdet på Hallandsåsen. Det är IVO, Inspektionen för vård och omsorg, som beslutar det. 

Än så länge har de inga gäster – förutom idag när SVT kommer på besök.  Men visionen är att de som är äldre än 65 ska komma vissa dagar, och de som är yngre andra, så att verksamheten anpassas till de olika åldersgrupperna. Staffan Karlsson, som är docent i geriatrisk omvårdnad på Högskolan i Halmstad, tycker att de är en bra idé.

– En demenssjukdom som bryter ut i yngre ålder har ett snabbare förlopp. Man kan drabbas av demens i 40-årsåldern och då är man yrkesverksam och har familj och småbarn. Och det är en annorlunda situation än om man drabbas av det här i högre ålder, säger han.

Djur positivt

Att Marie Svensson dessutom kommer att ha verksamhet på en bondgård med djur, har en positiv effekt för personer med demens. Forskning visar till exempel att de blir mindre oroliga och får mindre tendenser till aggressivitet.

– Det gör att de blir mer aktiva, tar kontakt med andra personer i högre utsträckning, den verbala förmågan ökar betydligt. Man kan prata fullständiga meningar med djuret som man kanske inte gör med en annan person, säger Staffan Karlsson.

Nu hoppas Marie Svensson att kommunerna runt Hallandsåsen ska nappa på hennes koncept – med verksamhet för olika åldersgrupper som får njuta av djur och natur.

– Det här med yngre personer med demens – de är ofta för få i varje kommun. Det är därför som jag som privat aktör tänker att om varje kommun runtomkring köpte upp ett par platser, så kan vi knyta ihop behovet från flera kommuner, säger Marie Svensson.

Demens

160.000 människor i Sverige lider av en demenssjukdom. 10.000 av dem är under 65 år. Tillsammans med anhöriga och närstående berörs närmare 1 miljon människor. Man räknar med att cirka 25.000 personer insjuknar varje år. Enligt Socialstyrelsen kommer så många som 270.000 personer att vara drabbade av en demenssjukdom år 2030.

Demens är sjukliga förändringar i hjärnan som påverkar minnes- och tankeförmågor. Demens orsakas alltid av sjukdom och är inte en normal åldersförändring. Vid demens påverkas flera av hjärnans funktioner och enbart minnesförlust räcker inte för att kunna ställa diagnosen. Andra funktioner som brukar drabbas är: förmåga att tänka, att planera och skapa överblick, att hitta i miljön, att tala och förstå språket, att ta egna initiativ, att uppleva känslor som förut och att kontrollera sina känslor.

källa: Demensförbundet

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.