Döda djur låg bland de levande Foto: Länsstyrelsen Halland

Djuren levde i misär

Uppdaterad
Publicerad

En mycket otrevlig syn mötte Länsstyrelsens djurskyddsinspektörer när de kom till en gård utanför Varberg. Levande djur hölls instängda med de döda.

Länsstyrelsen var i förra veckan på platsen för att inspektera en grannfastighet. Av en tillfällighet gjorde de även en tillsyn på den aktuella gården. Det fanns inga djur registrerade på gården, så därför var synen som inspektörerna mötte överraskande.

– Det här är extremt. Djurhållning var inte känd av oss sedan tidigare, säger länsveterinär Madeleine Beckman till SVT Hallandsnytt.

Stallet var igenbommat och det fanns inget dagsljus där inne. Det låg flera döda djur på gården, tre döda får och fyra kor, bland stora högar av gödsel. En del djur såg nydöda ut. Andra såg ut att ha legat en längre tid.

Fick avlivas

Dessutom fanns där levande får som såg ut att aldrig ha blivit klippta och som hade förvuxna klövar. Det såg ut som om djuren inte hade sett dagsljus på mycket lång tid. Fåren forslades bort och fick avlivas.

I boningshuset hittades flera döda katter samt ett levande får i dåligt skick. Gården ägs av en äldre kvinna som bodde i fruktansvärda förhållanden. Kattkiss, avföring, döda djur och skräp fanns i hennes hus. Kommunen kommer att informeras om hennes situation.

Kvinnan själv menar att djuren dött av ålder och fått ligga kvar.

– Det är tragiskt att det går så här långt. Det hade kunnat undvikas om vi hade larmats tidigare, säger länsveterinär Madeleine Beckman

Händelsen utreds nu av polis som misstänkt djurplågeri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.