Foto: SVT

Djurtransport med grisar har vält

Uppdaterad
Publicerad

En grisbil med 150 djur välte på tisdagsförmiddagen i Öringe, Laholms kommun. Djuren blev instängda och uppemot 40 djur dog eller avlivades vid olyckan.

Det var en djurtransport med 150 grisar som välte precis efter att ha lämnat gården där djuren lastats.

– Det vi gör nu är att vi kyler av så att grisarna inte ska bli överhettade, men i övrigt är det en bärgning och en överlastning av grisarna som ska göras. Och vi är behjälpliga i det, sa Peter Stened, inre befäl vid räddningstjänsten i Halland, till SVT Nyheter Halland när räddningsarbetet hade påbörjats.

Det var lastbilens bakre släp som gled ner i diket och välte.

Enligt polisen ska mellan 20 och 40 djur ha dött med anledning av olyckan. En del var vid liv när de togs ur transporten, men fick avlivas på grund av skadorna.

Ingen person ska ha kommit till skada.

Lastbilsföraren, gårdsägaren och flera andra frivilliga arbetade sida vid sida med räddningstjänsten för att få ut grisarna ur transporten.

– Grisarna står vanligtvis på tre våningar inne i släpet, och när det har vält så har alla ramlat ner på sidan. Så nu försöker vi få ut dem och vi har veterinär på plats som bedömer dem, sa räddningsledaren Pelle Pettersson under arbetets gång.

Är det några som inte har klarat sig?

– Ja, tyvärr.

Ni sågar upp taket, varför gör ni det?

– För att lättare få ut dem, framförallt de som är längst in. Släpet är grisarnas trygghet och de vill vara kvar där inne, så vi får dra ut dem. Och därför provar vi ju att göra det genom taket, säger räddningsledaren.

I nuläget är det inte känt vad som orsakade olyckan.

– Polisen är på plats och pratar med lastbilschauffören, säger polisens presstalesperson Christer Fuxborg.

Räddningstjänsten avslutade sitt arbete vid 15-tiden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.