Foto: TT

Döms för bidragsbrott

Publicerad

En 32-årig man döms för bidragsbrott i Varbergs tingsrätt efter att han felaktigt fått 132 831 kronor utbetalt från Försäkringskassan.

Mannen döms efter att han lämnat oriktiga uppgifter om tillfällig föräldrapenning, som i sin tur orsakat att Försäkringskassan felaktigt utbetalat över hundratusen kronor till honom.

Den nu dömda mannen har ansökt om föräldrapenning vid 25 tillfällen under drygt ett års tid. Men de dagar som ansökningarna gäller har han inte varit borta från sitt arbete, enligt arbetsgivarens noteringar.

Vård av barn

Mannen uppger i rätten att hans dotter har asmatiska problem och att han därför har behövt lämna jobbet vid flera tillfällen för att vårda henne.

Enligt lagen har en förälder rätt till föräldrapenning för vård av ett barn om föräldern behöver avstå från arbetet i samband med sjukdom hos barnet – villkoret är då att föräldern stannar hemma från jobbet.

32-åringen uppger att han trodde att han följde reglerna gällande VAB.

En tredjedel av den årliga inkomsten

Tingsrätten finner det högst osannolikt att mannen inte skulle ha reagerat på ersättningens storlek – som motsvarar mer än en tredjedel av hans årliga inkomst.

Mannen förnekar gärningen men döms för bidragsbrott till villkorlig dom och dagsböter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.