Så här kan hotellet i Västerport komma att se ut. Foto: Fredblad arkitekter

Domstolen kom till Västerport – förhandling på plats

Uppdaterad
Publicerad

Under tisdagen flyttade mark- och miljödomstolen i Vänersborg tillfälligt till Varberg och Västerport för huvudförhandlingar angående detaljplanen som innefattar det planerade hotellet.

– Vi tittar hur det ser ut på platsen som en komplettering till inskickade handlingar, säger Maria Aldegren, beredningsjurist på mark- och miljödomstolen.

Det råder delade meningar om det 14 våningar höga hotellet i den nya stadsdelen Västerport. Hembygdsföreningen Gamla Varberg överklagade detaljplanen som Varbergs kommun antog i juni förra året. Nu ska mark- och miljödomstolen avgöra ärendet.

– Det känns bra att väntan är över och att processen är i gång, säger projektledare Maria Hagelberg på Varbergs kommun.

15 meter högre än fästningen

Lars Grimbeck, ordförande i Hembygdsföreningen Gamla Varberg, ser det som en framgång att domstolen tagit deras överklagan på allvar.

– Vi fick tillfälle att visa att riksintressanta siktlinjer störs och att det blir en skalförskjutning där den högsta byggnaden, hotellet, är 50 meter högt medan fästningen är 35. Nu har vi gjort det vi kan men vårt mest centrala krav är att riksantikvarieämbetet ska höras och göra ett utlåtande eftersom fästningen och hela Varbergs innerstad är ett riksintresse, säger Grimbeck.

Mark- och miljödomstolen meddelar dom inom några månader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.