I klippet hör du kommissarie Martin Inglund om hur polisen nu agerar. Foto: SVT

Drack ur ölglas med obältat barn i baksätet – kan bli åtalad

Publicerad

I ett uppmärksammat klipp som spreds på sociala medier kunde man se hur en bilförare drack ur ett ölglas, höra hur medpassageraren säger ”fullast kör” och att det i baksätet satt ett obältat barn i bara blöja. Nu är polisens utredning klar och har lämnats över till åklagare.

Det var i början av oktober som klippet spreds på sociala medier och det var många som blev upprörda över vad de såg.

– Vi fick klippet till oss via flera personer. Det man ser på klippet är högst olämpligt. Samtliga ska givetvis ha bälte i bilen för säkerhetens skull och man ska absolut inte dricka alkohol om man kör bil, säger polisinspektör Björn Plogeus som har handlagt ärendet på uppdrag av förundersökningsledaren.

Misstankar om rattfylleri avskrivs

Men även om det i klippet ser ut som att föraren dricker öl kan polisen inte fastställa att det är så.

– Vi kan inte bevisa den delen då han inte blev stoppad under färden och mannen har sin förklaring, säger Björn Plogeus.

Enligt uppgifter till Hallandsposten ska mannen uppgett att han fyllt starkölsburken med alkoholfri öl för att ”jävlas med alla gnälliga på Facebook”. Något som Björn Plogeus inte vill kommentera.

Föraren misstänks för olovlig körning då han inte har körkort och för bilbälteförseelse för barnet. Medpassageraren som filmade allt är inte misstänkt för något.

I klippet nedan visas en konstruktion av filmen och polisen kommenterar ärendet i ett inledningsskede.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.