I måndags infördes flygförbud över Ringhals. Bara dagen efter flögs en drönare innanför förbudszonen. Foto: SVT

Drönare trotsare nytt flygförbud på Ringhals

Uppdaterad
Publicerad

Bara dagen efter att flygförbud började gälla över kärnkraftverket Ringhals cirklade en drönare in i förbudszonen. Polis tillkallades.

Så kallade drönare – små fjärrstyrda flygfarkoster – har vid två tillfällen under augusti och september observerats över eller i närheten av kärnkraftverket Ringhals utanför Varberg.

Senast det hände var i tisdags. Detta bara en dag efter att Transportstyrelsen beslutat om ett flygförbud ska råd inom en radie av en nautisk mil – 1,8 kilometer -från anläggningens centrum.

Polisanmälan

– Vi kontaktade polisen som kom hit och tog upp en polisanmälan. Även vid tillfället i augusti gjorde vid en polisanmälan eftersom det också råder fotoförbud på anläggningen och drönare vanligen har någon sorts film- eller fotoutrustning, säger Anna Stålnacke, kommunikationschef på Ringhals AB.

Flygningen ska dock inte ha skett över området allra heligaste områden där reaktorerna ligger. 

Vem eller vilka som låg bakom flygningen vet man inte.

Flygförbud

Ansökan om flygförbud lämnades till Transportstyrelsen redan i våras. Då hade det ännu inte förekommit någon observation av drönare.

– Däremot hade det ju skett på andra kärnkraftverk i andra länder och följer ju givetvis vad som händer i omvärlden, säger kommunikationschefen Anna Stålnacke.

Det nya flygförbudet gäller upp till en höjd av 2000 fot – drygt 600 meter. Förbudet infördes den här veckan även på Forsmarks kärnkraftverk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer