Det äldre paret mördades i sin bostad på Onsala 1990. Foto: SVT

Dubbelmordet som satte Onsala i skräck

Uppdaterad
Publicerad

Det var vid 10-tiden en februarimorgon 1990 som hemhjälpen gjorde den fruktansvärda upptäckten i huset i Onsala. På golvet låg en 80-årig man död i en blodpöl. I rummet intill satt hans maka i en rullstol, också hon död.

När SVT rapporterar om dubbelmordet har polisen bara börjat sitt arbete.

– Så vitt vi vet i nuläget, den tekniska utredningen är ännu klar, så rör det sig om kniv, säger kriminalkommissarie Kurt Rutberg i SVT Västnytts intervju den 8 februari 1990.

Olösta mord i Halland

Inledningsvis misstänkte polisen att det kan ha rört sig om ett rånmord, att det kan ha varit pengar den beslutsamme mördaren varit ute efter. Men polisen ändrade senare sina misstankar.

– Det finns inte något som tyder på att man tagit värdeföremål från fastigheten. Det verkar som mördaren gått in i fastigheten och bragt de här två makarna om livet, det finns inget som tyder på att fastigheten är genomsökt, säger kriminalinspektören Jan Erik Andersson.

”Brott som begåtts med beslutsamhet”

1996 fick han uppdraget som kriminalinspektör att gå igenom utredningen en gång till med nya ögon och har jobbat med den från och till. I dag är han dock pensionerad.

– Jag ska inte säga kalkylerad men det är ett brott som är begått med beslutsamhet. Personen som kommit hit har vetat vad han ska göra, säger han.

Det var till idyllen i Onsala det äldre paret flyttade i slutet på 80-talet. Polisen vet i dag inte varför makarna mördats då inget tyder på att de hade några fiender. 

– Utredningen tyder på att den personen som kom hit har haft för avsikt att mörda de här två. Och då kan man undra varför. De var stilla, skötsamma och bodde här på sin ålders höst. Motivet är fortfarande är höljt i dunkel. Det har vi ingen klar uppfattning om.

DNA-teknik inte tillgänglig

Till en början jobbade riksmordkommissionen med mordet. Inga vittnen har kunnat höras men polisen har förhört över hundra personer, bland annat boende i området, både en och två gånger.

Det fanns en del tekniska spår men vid den här tiden fanns inte samma DNA-teknik som i dag och det har bidragit till att polisen inte kunnat lösa dubbelmordet.

–  Man fick göra den spårsäkring man kunde. Blod är säkrat härifrån men det är svårt att veta om det kommer från de personer som är mördade eller mördaren.

Att utvinna DNA därifrån är svårt och man vet inte vad man ska jämföra med heller, säger Jan Erik Andersson.

– Förutsättningarna hade varit bättre i dag att lösa det här.

Formellt sett lever utredningen och enligt Jan Erik Andersson finns det över 600 spaningsuppslag att jobba vidare om polisen avsätter resurser. Själv är han pensionerad i dag och ser det 24 år gamla olösta mordet som ett misslyckande.

– Ett misslyckande som tyvärr drabbar de anhöriga. Det är synd att de ska behöva leva med att det här inte är uppklarat.

Fakta

Olösta mord i Halland

De senaste 25 åren finns det sju olösta mord i Halland.

2010: En man hittas död i sitt nedbrunna hem i Hylte kommun. Polisen hade länge en huvudmisstänkt, men misstankarna mot den personen har inte gått att styrka. Inget åtal har väckts.

2008: En polsk lantbrukare anmäls försvunnen. Senare hittades han nedgrävd vid Strömma kvarn utanför Tvååker. En man stod åtalad för mordet men friades i tingsrätten 2011.

2006: En 69-årig jägare hittas dödad nedanför sitt jakttorn i Vångadal utanför Knäred. Jaktvapnet är borta och polisen har haft svårt att säkra spår i skogen runt tornet.

2004: En man i 50-årsåldern skjuts till döds i sitt företags lokaler i Halmstad. Hustrun överlever trots att hon skjutits i huvudet. Efter att ha stulit runt 40 000 kronor försvinner mördarna i en bil.

1999: En man hittas död i Ätran. 38-åringen var asylsökande från Ryssland och enligt polisen har han dödats och kastats i vattnet.

1996: På en parkering i Trönninge hittas en man från Halmstad död i bagageutrymmet på sin bil. Mannen har dött av kraftigt yttre våld. En man stod åtalad för mordet men friades i både tingsrätt och hovrätt.

1990: I Onsala finner ett hemtjänstbiträde en äldre man och hans rullstolsburna hustru dödade i deras hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Olösta mord i Halland

Mer i ämnet