”Kön har väl ingen betydelse” Foto: Frida Hanson Expo studio

Edvin kan bli nästa Lucia

Uppdaterad
Publicerad

Edvin och sex tjejer kandiderar nu om att bli årets Lucia i Varberg. Men att en kille ställer upp i omröstningen är inte helt vanligt.

Kandidaterna till Lucia i Varberg är mellan 17 och 18 år och de flesta går på PS-gymnasiet. Edvin fick efter att ha spelat dragspel på föreningen 4H Hallands 100-årsfirande, frågan om han ville ställa upp som Lucia.

– Luciakommitén kom fram och frågade om jag ville ställa upp i omröstningen. Då gick jag på audition och kom med, säger Edvin Nilsson.

Han går på fordons- och transportprogrammet. På fritiden hjälper han ofta till på familjens åkeri.

– Mina vänner trodde inte sina öron när jag först sa att jag ställde upp. Det blir en väldig kontrast. Jag är verkligen inte feminin, vilket rollen som Lucia kan anses vara, säger han.

Kritik på sociala medier

Men att ställa upp som man går inte obemärkt förbi. På sociala medier skrivs det många negativa kommentarer av människor som bara tycker att kvinnor ska få ställa upp.

En av dem är den Sverigedemokratiske kommunpolitikern Erik Hellsborn från Varberg som menar att det har med socialism att göra och att Edvin passar bättre som stjärngosse. Hellsborn avböjer en intervju med SVT Nyheter Halland.

I klippet kan du se och höra Edvin Nilsson berätta om sitt val att ställa upp som en manlig Lucia.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.